Isku, vastaisku…ja sitten?

Syyrian tilanne on puhututtanut Strasbourgin istuntoviikolla. Yhdysvaltojen, Ranskan ja Britannian ohjusisku Syyriaan oli vastatoimi epäiltyyn kaasuiskuun Syyrian Dumassa. Tätä kirjoittaessa on kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n tarkastajien pääsy tapahtumapaikalle yhä epäselvää.

Poliittinen ratkaisu Syyrian konfliktiin liukuu yhä kauemmaksi, kun suurvaltapolitiikka ja symboliset iskut valtaavat maailmannäyttämön. Väistämättä käy mielessä, kuinka hyödyllistä näyttävä ulkopolitiikka onkaan sisäpoliittisessa ahdingossa pinnisteleville johtajille. Niin Trump, Macron kuin Theresa Maykin osoittivat ohjusiskulla ”voimaa” – kätevästi juuri samaan aikaan, kun kotimaassa omalla poliittisella tontilla on tukalaa.

Mitä muuta nyt teemme kuin kävelemme horroksessa kohti laajenevaa konfliktia?

Nopea ja näyttävä reaktio ei välttämättä ole tehokkain tai rakentavin tapa edetä monimutkaisissa tilanteissa.

Kovista sanoista huolimatta suurvallat ovat varoneet suoraa yhteenottoa Lähi-idässä. Ohjusisku oli rajattu kohteisiin, joiden uskottiin liittyvän Syyrian kemiallisten aseiden ohjelmaan, eikä Venäjä ole toistaiseksi isommin reagoinut.

Suurkonfliktin uhka elää myös Euroopan yllä. Syyrian sisällissodan seuraava siirto voikin olla se tulitikku, joka sytyttää koko alueen konfliktit roihuun.

ILMOITUS

Mitä sitten?

Olen seurannut Syyrian tilannetta ja Euroopassa käytävää keskustelua surullisena. Laajoja pyrkimyksiä rauhanprosessiin ei näytä olevan.

Yhdysvallat ei ilmeisesti nyt tehtyä iskua lukuun ottamatta aio toimia itse, vaan antaa alueen maiden taistella.

Britannian pääministeri May väittelee oman parlamenttinsa kanssa iskun oikeutuksesta, eikä brexit-huoliensa keskellä taatusti johdata Eurooppaa yhtään mihinkään suuntaan.

Ranskan presidentti Macron kävi Euroopan parlamentissa visioimassa Euroopan tulevaisuutta, mutta ei maininnut rauhan rakentamista sanallakaan. Macron ei omien sanojensa mukaan halua jäädä ”unissakävelijöiden sukupolveen”, mutta mitä muuta me nyt teemme kuin kävelemme horroksessa kohti laajenevaa konfliktia?

Silmitön siviilien tappaminen Syyriassa jatkuu. Jos emme löydä siihen diplomaattista ratkaisua, on Euroopan käsissä varmistamaton käsikranaatti.

Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen