Lehtikuva/Fred Dufour

Muoviongelman ratkaisemisessa on saavutettu yksi edistysaskel, mutta sen mahdollinen laajamittainen käyttöönotto lienee vielä vuosien päässä.

Tällä viikolla uutisoitiin, että tutkijat ovat saaneet edelleen kehitettyä luonnossa esiintyvää entsyymiä, joka hajottaa PET-muovia.

Japanin Sakaissa sijaitsevasta pullonkierrätyspisteestä löydettiin 2016 bakteeri Ideonella sakaiensis, joka käyttää pääasiallisena ravintonaan PET-muovia. Bakteeri käyttää prosessiin PETaasiksi kutsuttua entsyymiä.

PET-muovia on ollut olemassa vasta 50 vuotta, joten bakteerin evoluutio on ollut nopeaa. Tyhjästä se ei kuitenkaan syntynyt, sillä bakteerit ovat jo miljoonia vuosia syöneet kasvien pintakelmussa esiintyvää, PET:n kanssa samaan polyestereiden ryhmään kuuluvaa kutiinia.

Muovipulloista kierrätetään maailmassa vain 14 prosenttia.

Uusin löytö tehtiin vahingossa kutiinia tutkittaessa, ja sillä voidaan lisätä PETaasin tehoa 20 prosenttia.

Miljoona muovipulloa minuutissa

PETaasi aloittaa PET-muovin hajottamisen muutamassa päivässä, kun luonnossa PET-muovi säilyy satoja vuosia.

ILMOITUS

PET-muovia (polyetyleenitereftalaatti) käytetään erityisesti muovipulloissa. Maailmassa myydään joka ainoa minuutti miljoona muovipulloa, joista kierrätetään vain 14 prosenttia. Suuri osa päätyy mereen.

PET-muovia pystytään nykyäänkin hajottamaan, mutta sen laatu heikkenee joka kierrätyskerralla. Ensin siitä tehdään fleece-vaatteita ja sitten mattoja, sen jälkeen onkin vuorossa jo kaatopaikka.

PETaasilla muovi pilkkoutuu alkuosiinsa, ja sitä voidaan käyttää uuden PET-muovin valmistukseen. Samalla säästyy PET:n valmistukseen käytettävää öljyä.

Vaatii vielä kehittelyä

Uuden löydön merkitys on siinä, että se osoittaa PETaasissa olevan edelleen kehittämisen varaa. Vaatineekin vielä usean vuoden kehitystyön, ennen kuin se on mahdollista ottaa laajassa mitassa käyttöön.

Hajotusprosessia on edelleen nopeutettava ja entsyymin valmistaminen on saatava halvemmaksi ja teollisessa mittakaavassa toimivaksi.

Lisäksi on varottava, ettei yhtä ympäristöongelmaa ratkaistaessa pahenneta muita. On otettava huomioon prosesseissa kuluva energia sekä oltava varmoja kaikista vaikutuksista, ennen kuin PETaasia mahdollisesti ryhdytään kylvämään merten muovilauttojen päälle.

Kysymys on kuitenkin merkittävästä asiasta, sillä maailmassa valmistettavasta muovista 20 prosenttia on PET-muovia.