Kristiina Suutari

Suomen Teatterit ry: seksuaaliselle häirinnälle ei, rahoitusuudistukselle kyllä.

Ammattiteattereiden kanta talven aikana käytyyn keskusteluun taidealoilla esiintyneestä seksuaalisesta häirinnästä on selkeä: sitä ei tulla teatterialalla enää sallimaan.

Suomen Teatterit ry aikoo yhdessä näyttämötaiteen järjestöjen kanssa luoda alalle uudenlaisia pelisääntöjä ja toimintakulttuurin, joka ehkäisee tehokkaasti väärinkäytöksiä. Tavoitteena on entistä tasa-arvoisempi ja tasavertaisempi teatteriala.

Suomen Teatterit ry:n vuosikokouksessa vilkasta keskustelua aiheutti myös hallituksen kehysriihen yhteydessä hiljattain tehty linjaus, jossa valtionosuusalojen (VOS) rahoitusuudistuksen toteuttamiseen varattiin kevään valtiontalouden suunnitelmassa resurssit vain museoalaa ja niin sanottuja vapaita ryhmiä koskevien uudistusten toteuttamiseen.

Esittävien taiteiden rahoitusuudistus tulee toteuttaa ensi tilassa.

Esittävien taiteiden rahoitusuudistus on tarpeellinen ja se tulee toteuttaa ensi tilassa. Jäljellä olevan hallituskauden aikana tarvitaan selkeä suunnitelma siitä, miten rahoitusuudistuksen valmistelua jatketaan, jotta ministeriön VOS-työryhmän käynnistämä uudistustyö saadaan päätökseen.

Uudistuksen toteuttamisesta päätettäessä siihen on varattava myös tarvittavat resurssit.

ILMOITUS

Teatteri on erittäin suosittu taidemuoto Suomessa. Kulttuurin valtionosuusaloilta 2010-luvulla toteutetut säästöt ovat kuitenkin vakavasti vaikuttaneet alan tuottavuuteen ja työllisyyteen. Teatterialalla on vakava huoli siitä, että mikäli tilanteeseen ei saada korjausta, pitkittyneellä säästökuurilla voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia alan kykyyn toteuttaa täysimääräisesti kulttuuripalvelutehtäväänsä.

Porissa 19.4 pitämässään vuosikokouksessa Suomen Teatterit ry valitsi järjestön hallituksen puheenjohtajaksi sosiaalineuvos Maija Perhon sekä hallituksen uusiksi jäseniksi Tanssiteatteri Rimpparemmin johtaja Matti Paloniemen, Tampereen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykankaan, Helsingin kaupunginteatterin hallituksen jäsen Sini Jokisen ja Kajaanin kaupunginteatterin johtaja Helka-Maria Kinnusen.

Hallituksen jäseninä jatkavat Turun kaupunginteatterin johtaja Mikko Kouki, Rauman kaupunginteatterin toimitusjohtaja Harri Natunen, Seinäjoen kaupunginteatterin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä, Kuopion kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Leila Savolainen ja Svenska Teaternin johtaja Joachim Thibblin.

Suomen Teatterit ry on ammattiteattereiden edunvalvonta- ja työnantajajärjestö, jonka jäseninä on 54 esittävän taiteen toimijaa ympäri Suomea.