”Työttömyys ei määritä ihmistä”

Irma Hirsjärvi


56-vuotias jyväskyläläinen kirjastonhoitaja ja tutkija.
Työttömien keskusjärjestön tuore puheenjohtaja.
Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.

Selfie

Irma Hirsjärvi, sinut valittiin viime viikolla Työttömien keskusjärjestön puheenjohtajaksi. Millä mielellä seuraat työttömien kohtelua Suomessa?

– Olen typertynyt, vihainen ja järkyttynyt siitä, että päättäjillä ei ole tietoa työttömien todellisuudesta. On käsittämätöntä, kuinka eriytynyt yhteiskuntamme on tällä hetkellä.

Miten se näkyy?

– Kovimmin se näkyy siinä, ettei ymmärretä, mitä siitä seuraa, kun pienituloisen ihmisen rahoista nipistetään viisi tai kymmenen tai 50 euroa. Tätä on verrattu yritystukiin, mutta kukaan ei jää välittömästi ilman lääkkeitä tai ruokaa, jos yritystukia leikataan. Aktiivimalli on räikein osoitus siitä, että tämä ymmärrys on hävinnyt.

Mikä on oma työtilanteesi?

– Olin syksyn sairaslomalla, nyt kuntoutan itseni ja haen töitä.

Olet ollut myös aiemmin työttömänä. Onko jokin muuttunut?

– Kun jäin kaksikymppisenä kahden lapsen yksinhuoltajaksi ja olin työtön, pääsin paremmin työvoimapalvelujen piiriin kuin nyt. Niissä oltiin tavoitettavissa. Minun ei tarvinnut miettiä, miten miellytän viranomaisia, vaan saatoin keskittyä pääsemään eteenpäin. Pystyin opiskelemaan ensin opistotason tutkinnon ja sitten menemään yliopistoon. Nyt työttömällä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia.

Mikä on muuttunut?

– On tullut luvalliseksi puhua loistyöttömistä, vaikka sellaisia ei ole. Eihän suomalaiseen kulttuuriin edes kuulu loisiminen. Suomalaiset haluavat tehdä asioita ja elää mielekästä elämää. Mutta nyt työvoimatoimenpiteet on laadittu tilastoja varten sen sijaan, että ne tukisivat työtöntä.

Mihin Työttömien keskusjärjestöä tarvitaan?

– Se kokoaa työttömien kokemukset ja vie heidän asiantuntemustaan päätöksentekoon.

– Pyrimme saamaan ihmisiä enemmän liikkeelle. Kun keräsimme aktiivimallin vastaiseen kansalaisaloitteeseen nimiä, mukana oli lähes 150 000 henkeä, kaikkien puolueiden ihmisiä ja sellaisia, jotka eivät edes äänestä. Keskusjärjestössä on 5 000 jäsentä. Nämä luvut pitää saada lähenemään.

– Samalla kuva työttömästä pitää saada muuttumaan. Työttömyys ei määritä ihmistä. Se on tila, johon ihminen joutuu pitkälti yhteiskunnan rakenteiden vuoksi. Olen kuitenkin sama Irma Hirsjärvi joulukuussa ja tammikuussa, kun minusta tuli työtön.

Irma Hirsjärvi


56-vuotias jyväskyläläinen kirjastonhoitaja ja tutkija.
Työttömien keskusjärjestön tuore puheenjohtaja.
Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuutettu ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja.