Lehtikuva/Vesa Moilanen

Viimeinen sana

Tervetuloa tähän taloyhtiön ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Huomauttaisin heti aluksi, että meillä on tänään paljon päätettävää, joten pyritään välttämään turhia puheenvuoroja.

– Jaa, Matilla on ilmeisesti jotain asiaa.

– Haluaisin nostaa esiin tällaisen laillisuuskysymyksen. Onkohan kokous laillinen, kun minä sain viimeiset paperit vain viikko ennen kokousta.

– Kyllä tämä on ihan laillinen kokous, eikä tästä voida äänestää, joten käsi alas Matti. Äänestämään päästään kyllä. No niin, voidaanko siirtyä valitsemaan pöytäkirjantarkastajat.

– Haluaisin huomauttaa, että minulle ei käy Minnan ja Jarkon toimiminen pöytäkirjantarkastajina.

ILMOITUS

– Minä puolestani vastustan Kekeä ja Tsögeä tarkistajina.

– Huomauttaisin edelleen, että meillä on tänään paljon päätettävää. Nyt on kulunut puoli tuntia, emmekä ole päättäneet vielä yhtään mistään. Saisimmeko kaksi pöytäkirjantarkastajaa.

– Matti! Käsi alas nyt, saat kyllä vielä puhua, mutta et nyt. Vai haluatko pöytäkirjantarkastajaksi?

– En, haluaisin vain yleisemmällä tasolla pohtia taloyhtiöiden demokraattisuutta.

– Olemme istuneet nyt puolitoista tuntia. Voisimmeko avata keskustelun pääasiasta eli hallituksen esityksestä putkiremontiksi? Ja Matilla on ensimmäinen puheenvuoro.

– Miksi ei ole vaihtoehtoja?

– Matti, niistä vaihtoehdoista on nyt tarkoitus keskustella. Hallitus esittää tätä putkiremonttia.

– Minä haluan vaihtoehtoja.

– Sitten sinun, Matti, pitää esittää sellaista. Ja Pirrellä on seuraava puheenvuoro.

– Miksi tämä maksaa näin paljon? Kyllä pitäisi halvemmalla saada.

– Entä mistä maasta tulevat rakentajat. Minä en luota kuin suomalaisiin.

– Kokous on nyt kestänyt neljä ja puoli tuntia. Nyt olisi enää jäljellä varsinaisen yhtiökokouksen asiat, joista tärkein on uuden hallituksen valinta. Onko halukkaita hallitukseen?

– En halua itse, mutta ilmoitan vastustavani Pirreä, Tsögeä, Kekeä ja Markkua. Hansu voisi muuten kelvata, mutta hän tuhosi istutukseni viime vuonna.

– Matti, mitä asiaa sinulla on?

– Haluaisin kysyä tästä laillisuudesta. Onko nyt laillista äänestää uudesta hallituksesta? Jos on, niin vaadin suljettua lippuäänestystä.

– Kyllä, tämä on ihan laillista. Koska vaadit, hallituksesta äänestetään suljetulla lippuäänestyksellä. Se tietenkin vie huomattavasti enemmän aikaa.

– Se on osakkaiden oikeus, se on demokratiaa!

– Matti, niinhän se on.

– No niin, hallitus on viimein saatu valittua. Onnea Keke, Markku ja Maija, viestikapula siirtyy nyt teille. Markku haluaa ilmeisesti puhua.

– Haluan perua päätökseni, en haluakaan hallitukseen.

– Jos Markku ei lähde, niin minä ja Maija vetäydymme myös.

– Matti, käsi alas! Sinua ei ehdotettu hallitukseen, eikä kukaan äänestänyt sinua. Et siis voi päästä hallitukseen.

– Haluan isännöitsijänä huomauttaa, että tämä vaarantaa nyt kaikki aiemmin tehdyt päätökset. Suostuvatko varajäsenet hallitukseen, silloin ei tarvitsisi tehdä uutta äänestyskierrosta. Kello on nimittäin nyt yksi yöllä, ja huomenna on työpäivä.

– Ilmeisesti varajäsenet suostuvat, hyvä merkitään pöytäkirjaan. Asia on nyt päätetty. Taloyhtiön väistyvänä hallituksen puheenjohtajana kiitän kaikkia. Yhtiön pihatalkoot ovat ensi viikolla. Tulkaa kaikki paikalle. Matti on luvannut tarjota pullaa.

Tarina on koostettu oikeissa yhtiökokouksissa tapahtuneista asioista.