WWF-Madagaskar

Uhanalaiset sädekilpikonnat aiottiin myydä lemmikeiksi.

Madagaskarilla on takavarikoitu yli 10 000 äärimmäisen uhanalaista sädekilpikonnaa (Astrochelys radiata). Eläimiä oltiin salakuljettamassa lemmikeiksi eri puolille maailmaa. Luonnonvaraisten kilpikonnien pyydystäminen ja myyminen on laitonta.

Kilpikonnat löydettiin Lounais-Madagaskarilta sijaitsevasta talosta nimettömän vihjeen perusteella. 10 196 löydetystä kilpikonnasta 9 760 oli elossa. Ne on siirretty Mangilyn kilpikonnakeskukseen, jossa ne siistitään, nesteytetään, ruokitaan ja hoidetaan kuntoon ennen luontoon palauttamista.

Takavarikko ja kilpikonnien luontoon palauttaminen on Madagaskarin viranomaisten, paikallisyhteisöjen, kansallispuistojen ja WWF:n yhteistyön tulosta. Salakuljettajia odottaa oikeudenkäynti.

Sädekilpikonnia myydään pimeillä markkinoilla jopa 3 000 euron kappalehintaan.

”Erittäin surullisen tapauksesta tekee se, että nämä kilpikonnat ovat äärimmäisen uhanalaisia ja niitä elää luonnonvaraisina vain Madagaskarilla”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen.

Sädekilpikonnia uhkaa laiton villieläinkauppa ja lemmikiksi konnia myydään jopa 3 000 euron kappalehintaan. Niitä pyydystetään myös ravinnoksi.

Sädekilpikonnat ovat erittäin pitkäikäisiä, vanhin tiedetty yksilö on elänyt 188-vuotiaaksi.