Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sote-keskus ei saisi tietoa suoraan, vaan joutuisi laskemaan asiakkaasta maksettavan korvauksen itse.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi vielä viime viikolla tiedotteessa, että sote-keskukset eivät tulevaisuudessa saisi tietoonsa jokaisesta asiakkaasta maksettavaa korvausta.

– Maakunta maksaisi sote-keskukselle asiakkaasta korvauksen, eikä sote-keskus saisi tietoonsa asiakaskohtaista korvausta, Saarikko kirjoitti viime viikolla blogissaan.

Tosiasiassa ne pystyisivät laskemaan sen helposti, koska asiakkaiden ryhmittely perustuisi julkisesti kerrottaviin luokituksiin. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Kirsi Varhila vahvisti tänään, että sote-keskus pystyisi laskemaan korvauksen samaan tapaan kuin jokainen ihminen. Hän huomautti, että jo tällä hetkellä yksityiset terveyskeskukset laskevat jokaisesta asiakkaasta saamansa korvauksen.

Kansan Uutiset kysyi asiasta tiistaina Saarikolta.

– Tuohon en suoraan osaa ottaa kantaa. Kysyn pikemminkin niin, mitä sote-keskus hyötyisi tuosta tiedosta, Saarikko vastasi.

ILMOITUS

Markkinat edellyttävät kapitaatiota

Sote-uudistuksen yhteydessä sosiaali- ja terveyspalvelut on tarkoitus avata laajasti kilpailulle. Jotta yksityiset eivät lähtisi niin sanottuun kermankuorintaan eli valitsi asiakkaikseen vain terveitä ja hyvinvoivia, pitää ihmisistä maksaa sote-keskuksille eri suuruinen korvaus eli niin kutsuttu kapitaatiokorvaus.

Enemmän sairastelevasta ja vanhemmasta ihmisestä maksettaisiin enemmän kuin perusterveestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos valmistelee mallia parhaillaan. Selvityksessä on muun muassa se, mitä kaikkia muuttujia malliin otettaisiin. Ensimmäisessä vaiheessa korvausmalli olisi hyvin karkea eli siihen kuuluisi vain ikä, sukupuoli ja Kelan erikoiskorvattavat lääkkeet.

Mitä enemmän muuttujia on, sitä tarkemmin korvaus voidaan sote-keskukselle määritellä.

Korvauksen sote-keskukselle maksaisi Kela. Tätä maksatusta varten sote-keskus lähettäisi tiedon asiakkaistaan maakunnalle, joka puolestaan välittäisi sen Kelalle. Kela puolestaan laskisi korvausmäärän THL:n kriteeristön perusteella.

Näin ollen sote-keskus ei suoraan saisi tietää yhden asiakkaan korvaussummaa. Sen pitäisi nähdä sen verran vaivaa, että se laskisi summan itse käyttäen hyväkseen julkisia kertoimia.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!