Lehtikuva/Niklas Meltio

Rakennusliiton Suokas muistuttaa siitä, että iso osa rakennusalan yrityksistä on pieniä, mutta harvoin niissä riidellään.

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas arvostelee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen uusia työelämälinjauksia kovin sanoin tuoreessa blogikirjoituksessaan. Hän kuvaa niitä muun muassa harhaisiksi ja arvioi, että hallitukselle on annettu lusikalla. Sanonta viittaa yleensä heikkoon ymmärrykseen.

Hallitus esitteli niihin liittyviä päätöksiään kehysriihen yhteydessä viime viikon keskiviikkona.

– Oletus, että erityisesti pienissä yrityksissä olisi suuri tarve irtisanoa työntekijöitä näiden henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella, on harhainen, kirjoittaa Suokas blogissaan.

Ei riiteleminen kuulu ihmisluontoon.

– Miten tällainen aivopieru on voinut edetä hallituksen päätökseksi saakka?

Perustuu urbaanilegendoihin?

Suokas arvioi, että hallituksen työmarkkinaosaaminen ei perustu tietoon eikä kokemukseen. Ne perustuvat Suokkaan mukaan urbaanilegendoihin tai yksittäisten henkilöiden mielipiteisiin.

ILMOITUS

– Hallituksen uusin oksennus palkansaajien päälle on irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 hengen yrityksissä. Jokainen työoikeutta ammatikseen seuraava ymmärtää, että viritys on täysin kurapaukku, hän kirjoittaa.

– Kovimman kritiikin esitti työoikeuden professori Seppo Koskinen, joka piti tällaisen lainsäädännön toteuttamista käytännössä mahdottomana.

Hyvällä mielellä töihin

Suokas muistuttaa siitä, että henkilökohtaisilla perusteilla tapahtuvat irtisanomiset ovat harvinaisia Suomessa.

– Niistä aiheutuvat riidat vielä harvinaisempia. Rakennusliitto myöntää oikeusapua tällaisiin riitoihin muutaman kerran vuodessa. Kun lukua vertaa liiton jäsenten kymmeniintuhansiin työsopimuksiin, tajuaa asian kokoluokan, Suokas kertoo.

Hän huomauttaa myös, että valtaosa rakennusalan yrityksistä on pieniä.

– Silti niissä ei tapella. Ei riiteleminen kuulu ihmisluontoon, hän toteaa.

– Jokainen haluaa lähteä aamulla hyvällä mielellä töihin, tehdä töitä mukavassa ilmapiirissä työkavereiden kanssa ja palata terveenä kotiin.