Yle Kuvapalvelu

BBC- ja HBO-yhteistuotantoisessa tosipohjaisessa tv-filmissä Lopullinen ratkaisu (Conspiracy, 2001) eletään tammikuuta 1942, itärintamalla saksalaiset on pysäytetty Venäjän ankaraan talveen. Toisenlaisin miettein ja tunnelmin ollaan koolla Berliinin ja Potsdamin lähistöllä sijaitsevassa Wannseen huvilassa.

Korkea-arvoisen seurueen tunnetuimpia ovat SS-eversti Adolf Eichmann (Stanley Tucci) ja huippusalaista kokousta johtava, energiaa puhkuvan Kenneth Branaghin esittämä SS-kenraali Reinhard Heydrich.

Lopullinen ratkaisu käsittelee historiallisesti merkittävää tapausta ja toimii myös sen ehdoilla. Tapahtumat keskittyvät paljolti yhteisen kokouspöydän äärelle. Olennaisin on näyttelijöiden vuoropuhelun varassa, mutta juuri aihe takaa sen, että kyseessä on tavallista verrattomasti kiinnostavampi keskusteludraama. Englanninkielisyys toki hieman latistaa autenttisuuden vaikutelmaa.

Kokous haluttiin pitää mahdollisimman salaisena, joten kaikki dokumentit määrättiin tuhottaviksi. Vuonna 1947 löytyi kuitenkin tärkeä muistio, johon Frank Piersonin ohjaaman vankan rutinoidun tv-filmin käsikirjoitus pääosin perustuu.

Päätteeksi saadaan hyödyllinen selonteko kokoukseen osallistuneiden myöhemmistä vaiheista. Käy ilmi, että moni selvisi kuin koira veräjästä.

Lopullinen ratkaisu. Teema Fem sunnuntaina 15.4. klo 12.00. Areena.