Lehtikuva/Kaisa Siren

Hallituksen turvapaikkapolitiikasta lemahtaa tunkkainen vieraanpelko. Se saa turvapaikanhakijat näyttämään yhtenäiseltä massalta.

Kyseessä on tietoisesti valittu näkökulma ja se ei ole kenenkään etu. Kansainvälisten sopimusten ja Suomen oman lainsäädännön mukaan jokaista turvapaikanhakijaa pitää auttaa. Auttamisen ei kuitenkaan ole pakko olla samanlaista kaikille.

Jos ja kun turvapaikanhakijoiden keskuudessa on koulutettuja ja ammattitaitoisia ihmisiä, heidän osaamisensa tulisi ottaa käyttöön. Se olisi eduksi kaikille. Korkeakin koulutus vanhenee, jos ihminen ammattitaidon ylläpitämisen sijaan opiskelee suomen kielen alkeita samassa ryhmässä luku- ja kirjoitustaidottomien kanssa. Englannin kielen osaaminen riittää Suomessa pitkälle.

Turvapaikanhakijoiden osaamisen käyttöön ottamisesta hyötyisivät kaikki. Ihmisen säilöminen vuosikausia toimettomana vastaanottokeskuksessa on yksilölle julmaa ja yhteiskunnalle kallista. Näkökulmaa muuttamalla rasite voi muuttua resurssiksi.

Ministerit kehottavat turvapaikanhakijoita hakemaan työperäisiä oleskelulupia. Toivottavasti he myös kannustavat Migriä niiden myöntämiseen.