5-uUv_jdiIs
Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Tällä kertaa eduskuntaviikon paketoi Silvia Modig.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig, mikä oli eduskunnan tärkein asia tällä viikolla?

– Kehysriihi. Mitä hallitus viimeiseksi oikeaksi budjetikseen tekee? Suuri pettymys oli se, että perusturvaindekseihin ei koskettu. Ne pysyvät jäässä, vaikka siniset ennen kehysriihtä esittivät jäädytysten perumista suurieleisesti ainoana vaatimuksenaan. Eivät kuitenkaan pystyneet vaatimusta kehysriihessä pitämään.

– Hallitus teki takuueläkkeeseen pienen korotuksen. Mutta meidän kysymyksemme on, mitä kansaneläkeläisille tehdään. Kansaneläkeläisillä ei välttämättä ole ollut minkäänlaista työuraa tai työurasta ei ole kertynyt minkäänlaista työperusteista eläkettä. Heidät on unohdettu täysin.

Mikä oli kuohuttavin asia tällä viikolla?

– Kuohuttavin oli tämä absurdi pisteytysjärjestelmä. Jokaisesta kerättäisiin henkilöhistoria sairastavuuden osalta, jotta nähtäisiin, kuinka paljon kustannuksia tuotamme terveydenhuollolle.

ILMOITUS

– Tämä tarvitaan, koska hallituksen sote-uudistuksessa on ilmiselvä ongelma. Jos siinä ei ole jonkinlaista mekanismia, niin se tarjoaa yksityisille sote-yrityksille mahdollisuuden kermankuorintaan eli ottaa terveet potilaat, jotka eivät koskaan palveluita käytä.

– Kyselytunnilla ministeri (perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko) kielsi, että tällaista rekisteriä oltaisiin tekemässä. Toisaalta sitten hän sanoi, että se täytyy olla olemassa, jotta kermankuorintaa ei tule. Se on kyllä valtava tietoturvariski.

– Malli loukkaa ihmisiä. Ihmiset kokevat sen myös ihmisarvon pisteyttämisenä. Olenko rasite tälle yhteiskunnalle vai en? Siitähän ei ole kyse, mutta niin ihmiset sen kokevat.

– Kun markkinamallissa on vahva valuvika, sitä paikataan tällaisella orwellilaisella valvontajärjestelmällä.

Minkä parissa itse työskentelit eniten?

– Olen itse yrittänyt ympäristövaliokunnassa neljä päivää ymmärtää, miten maakuntauudistus toimii. Olen esimerkiksi pyytänyt, voisiko joku piirtää minulle yksinkertaisen kaavion siitä, kuka päättää mistä ja kenellä on valitusoikeus mihin. Miten joku prosessi etenee uudessa mallissa? Sitä ei tiedä kukaan!

– Maakuntauudistuksen varjolla menee tosi paljon muutoksia ohi, koska kaikki keskitymme soteen, mikä on ymmärrettävää.

– Mutta ympäristövalvonta on sellaista, että kun ympäristövalvonta ja -hallinto ja lainsäädäntö toimivat, kukaan ei huomaa sitä. Se huomataan vasta sitten, kun valvonta ei toimi. Hyvä esimerkki on Talvivaara.

– Esimerkiksi ympäristöhallinnon systemaattinen alasajo, jota on koko tämän vaalikauden tehty, tiivistyy maakuntauudistukseen. Sillä on ihan hirveän suuri merkitys, mutta se jää tässä kokonaisuudessa pienelle huomiolle.

– Tätä asiaa olen yrittänyt tällä viikolla ottaa haltuun. Se on meidän valiokuntamme tärkein asia tällä hetkellä.

Mikä oli vasemmistoliitolle viikon tärkein asia?

– Teimme tällä viikolla lakialoitteen, jossa hammashoidon asiakasmaksut sisällytettäisiin terveydenhuollon vuosittaiseen maksukattoon. Suun terveydessä nähdään todella selvästi sosioekonomiset erot.

– Paremmassa sosioekonomisessa asemassa olevan suun terveys on paljon parempi kuin heikommassa asemassa. Kohta meillä alkaa näkyä tämä katukuvassa.

– Sitä ei aina mielletä, mutta suun terveys on todella olennaista koko terveyden kannalta. Joka vuosi kuolee ihmisiä, joilla terveyden heikentyminen lähtee siitä, että suun terveys ei ole kunnossa.

– Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus mennä hoidattamaan suunsa terveyttä silloin, kun siihen on tarvetta. Ettei se jäisi rahasta kiinni.

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

– Media kiinnitti sosiaali- ja terveysvaliokunnan sisäisiin riitoihin ja toimintamalleihin aivan epäolennaista huomiota. Keskitytään siihen, että valiokunta pyytää 137 asiantuntijaa kuultavaksi ja ollaan siitä pöyristyneitä. Kai nyt! Tämä on Suomen historian suurin hallinnollinen uudistus. Minä haluan, että valiokunta kuuntelee kaikki mahdolliset asiantuntijat.

– Ehkä medialta jäi huomaamatta se, että eniten asiantuntijoita esittivät hallituspuolueet, eivät oppositiopuolueet.

Täältä löydät sarjan aiemmat osat