Lehtikuva/Markku Ulander

Sote-uudistuksen uusi rahoitusmalli on selkeä profilointijärjestelmä, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. Hän puhui asiasta Ylelle.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio kommentoi Ylelle suorasanaisesti valmistelussa olevaa sote-korvausmallia. Kansan Uutiset kertoi mallista eilen.

Aarnion mukaan kyseessä on selkeä profilointijärjestelmä, kun järjestelmän perusteella ihmiset luokitellaan eri ryhmiin.

– Onko meillä sellaista viranomaista, jonka lakisääteinen tehtävä on profiloida kansalaisia. Tällä hetkellä sellaista toimivaltaa ei kenelläkään vielä ole, Aarnio sanoi Ylen Aamu-tv:ssä.

Aarnio huomautti, että tällä hetkellä tilanne on ”aika sekava”. Hän luetteli monta avointa kysymystä, joihin vastausta kaivataan.

– Hallituksen lakiesityksestä ei ota tolkkua oikein kukaan. Mitä sille profiilille tapahtuu, kuka sitä ylläpitää, säilytetäänkö sitä miten kauan? Mitkä ovat kansalaisten oikeudet siihen profiiliin liittyen? Miten heidän tasa-arvoinen kohtelunsa hoidetaan? Aarnio luetteli.

ILMOITUS

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekee parhaillaan tutkimusta, jonka pohjalta korvausjärjestelmä tullaan luomaan. Tutkimuksessa käytetään hyväksi suomalaisista koottuja rekistereitä, joita on paljon. Tämäkään ei ole täysin ongelmatonta.

– Aina kun rekistereitä kootaan, niille määritellään joku käyttötarkoitus. Nyt käyttötarkoitus ehdotetussa muodossa poikkeaa hyvin dramaattisesti siitä, mitä varten rekisterit on alunperin koottu.

Lue lisää: Ihminen ei saa tietää, kuinka paljon hänestä maksetaan sote-keskukselle – kuusi kysymystä sote-uudistuksen ”pisteytykseen”