Voimaannuttavat valokuvat vahvistavat

Saila Turkka


35-vuotias Helsingissä asuva äiti, vaimo, nainen, järjestelmävastaava ja mielenterveyskuntoilija.

Selfie

Järjestelmävastaava ja mielenterveyskuntoilija Saila Turkka, mistä voimaannuttavissa valokuvissa on kyse?

– Lähtökohtaisesti niissä on kyse siitä, että kohdetta kuvataan kuvattavan ehdoilla, siten miten kuvattava haluaa tulla kuvatuksi ja nähdyksi. Valitaan miljöö, vaatteet ja asusteet, kuten myös asennot ja rajaus. Kuvat auttavat käsittelemään vaikeitakin asioita tai antavat mahdollisuuden tuoda itsestään näkyviin omaa voimaa, upeutta, mutta myös haurautta.

Miten kuvat otetaan?

– Kuvat otetaan kuvattavan ohjeiden mukaan, toki kuvaajan kanssa käydään läpi ideoita ja ajatuksia.

Mistä kuvattavana olo lähti kohdallasi liikkeelle?

– Masennuksesta ja syömishäiriöstä kärsiessäni hoitoon pääsy oli vaikeaa ja kävin Valkonauhaliiton järjestämän eheyttävän kuvauksen kurssin yrittäessäni löytää keinoja auttaa itseäni.

– Pyysin miestäni kuvaamaan minua alasti. Ajattelin, että sitä kautta näkisin itseni realistisesti. Peilin ja omien ajatusteni mukaan olin ruma ja lihava. Valokuva auttoi näkemään itseni sellaisena kuin olen ja pikkuhiljaa aloin tuoda kuviin masennuksen tuomia tunteita. Masennuksessa saatoin mennä lukkoon enkä pystynyt puhumaan asioita, mutta kun asia oli saatu kuvaan, ikään kuin ulos minusta, pystyin puhumaan siitä miehelleni.

Miten kuvissa oleminen on vaikuttanut omaan elämääsi?

– Uskon kuvilla olleen todella suuri merkitys toipumiseeni masennuksesta ja syömishäiriöstä. Vuosien varrella se on vahvistanut minua todella paljon. Nykyisin käytän termiä mielenterveyskuntoilu, jolla tarkoitan oman mielenterveyskunnon ylläpitoa muun muassa kuvin.

– Minussa kuvattavana oleminen sopii oikeastaan kenelle vaan.

Millaisen vastaanoton kuvanne ovat saaneet?

– Ensimmäinen näyttelymme Tytöstä naiseksi Lapsesta äidiksi, kertoi masennuksesta ja syömishäiriöstä. Näyttely oli esillä pääkaupunkiseudulla sekä Savossa josta olemme kotoisin. Toinen näyttelymme Kahlittuna, hetkiä elämästä oli esillä blogissani. Myös tämä näyttely kertoi masennuksesta. Pääsääntöisesti saamamme palaute on ollut positiivista. On ollut upea nähdä, kuinka joku tulee katsomaan kuvat uudelleen, vaikka ne itkettävät koskettavuudellaan. Paras palaute oli, kun miehensä kanssa lapsettomuudesta kärsinyt nainen kertoi saaneensa apua ja ymmärrystä kuvista. Masennus, ahdistus ja tuska ovat samankaltaisia oli kyse synnytysmasennuksesta tai lapsettomuudesta.

Saila Turkka


35-vuotias Helsingissä asuva äiti, vaimo, nainen, järjestelmävastaava ja mielenterveyskuntoilija.