Lehtikuva/Aku Häyrynen

Hallitus lupasi keskiviikkona kehysriihessään rahoittaa toisen asteen opiskelijoiden kustannuksia 46 euron materiaalirahalla kuussa, kun kyseessä on vähävarainen opiskelija.

– Hienoa, lisätuki tulee todella tarpeeseen! puheenjohtaja Alvar Euro kommentoi Suomen Lukiolaisten Liitosta.

Liitto kiittää siitä, että vaikeimmassa asemassa olevia opiskelijoita tuetaan. Se on kuitenkin huolissaan siitä, että oppimateriaalilisä ei tuo muutosta nykyiseen oppikirjabisnekseen, kun summa otetaan valtion budjetista.

Hienoa, lisätuki tulee todella tarpeeseen!

Nykyisin esimerkiksi lukio-opiskelijalla voi mennä tuhansia euroja oppimateriaaleihin. Kirjat ovat niistä merkittävä osa.

Kansalaisaloite käsiteltävä

Euro muistuttaa siitä, että vastikään yli 50 000 suomalaista vaati kansalaisaloitteella maksutonta toisen asteen koulutusta.

ILMOITUS

– Tämä ei saa vaikuttaa sen käsittelyyn. Ratkaisut on haettava hyödyntämällä erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi oppikirjapankkeja ja digitaalisia materiaaleja. Paljon huomiota saanut aihe ansaitsee eduskunnan keskustelun, Euro sanoo.

Pienituloisten perheiden opiskelijoille ryhdytään maksamaan opintotuen oppimateriaalilisää, johon ovat oikeutettuja toisen asteen alle 20-vuotiaat opiskelijat,kun heidän vanhempiensa yhteenlasketut vuositulot jäävät alle 40 950 euron.

Jopa 40 000 saajaa

Opetusministeriön arvion mukaan oppimateriaalilisää saisi lähes 40 000 opiskelijaa. Sitä myönnetään opintorahan vähävaraisuuskorotukseen oikeutetuille opiskelijoille. Oppimateriaalilisä tulee voimaan elokuussa 2019

Budjettikaavailujen mukaan oppimateriaalilisän saa noin 30 prosenttia toisen asteen alle 20-vuotiaista opintotukea saavista opiskelijoista.