Lehtikuva/Roni Rekomaa

Pätkätyöläisillä on vähemmän lapsia kuin vakituisilla.

Palvelualojen ammattiliitto PAM arvioi, että Suomen syntyvyys tuskin kääntyy nousuun hallituksen keskiviikkona julkistamien kehysriihipäätösten jälkeen.

Liitto arvostelee hallituksen päätöksiä helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä ja mahdollistaa alle 30-vuotiaiden työttömien palkkaaminen määräajaksi ilman erityistä perustelua.

Liitto päättelee, että irtisanomiskynnystä madallettaisiin tilanteissa, joissa irtisanomisperusteena ovat henkilökohtaiset syyt.

Jo ennestään työelämän epävarmuus kohdistuu erityisesti nuoriin ja naisiin.

PAM toteaa, että näillä keinoilla vaikeasti työllistyville ei ole mitään vaikutusta.

– Työelämän epävarmuuden lisääminen ei palvele nuoria eikä sitä kautta ketään meistä. Laki sanoo, että määräaikaisille työsuhteille on oltava peruste. Siitä täytyisi pitää kiinni, PAMin puheenjohtaja Ann Selin toteaa.

ILMOITUS

Ei näillä eväillä synnyttämään

Selin muistuttaa siitä, että syntyvyyden romahtaminen Suomessa tuskin kehysriihipäätöksillä kääntyy parempaan. Asiasta on kirjoitettu valtiovarainministeriön kokoaman tilaston pohjalta ja siihen on ottanut kantaa muiden muassa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki.

Selin toteaa, että elämisen puitteet muodostuvat toimeentulosta, asumisesta, yhteisöstä ja mielekkäästä tekemisestä. Niiden perustalle rakentuu myös uskallus ja halu tehdä uutta elämää.

-– Näillä päätöksillä tilanne tuskin ainakaan paranee. Jo ennestään työelämän epävarmuus kohdistuu erityisesti nuoriin ja naisiin. Lisäksi pienissä yrityksissä työskentelevät nuoret voivat joutua jatkossa pelkäämään, että potkut tulevat suunnilleen koska tahansa sen perusteella, että naama ei kelpaa, Selin sanoo.

Jo nyt pätkätöissä

Liitto muistuttaa siitä, että naiset ja nuoret ovat jo nyt yliedustettuina määräaikaisissa ja osa-aikaisissa töissä, koska vakituista tai kokoaikaista työtä ei ole tarjolla.

PAM tähdentää myös sitä, että sen jäsenkyselyyn 2017 vastanneista alle 30-vuotiaista vakituisessa työsuhteessa olevista 16 prosentilla on lapsia, määräaikaisessa työsuhteessa olevilla osuus on vain 9 prosenttia.

– Saman kyselyn mukaan alle 30-vuotiaista pamilaisista 30 prosentilla oli melko suuria tai vakavia taloudellisia huolia.

Vuoden 2016 nuorisobarometrissä yhdeksän nuorta kymmenestä pitää vähintään melko tärkeänä pysyvän työsuhteen saavuttamista 35 ikävuoteen mennessä.

PALTA kiittää

Palvelualojen työnantajien työmarkkinajärjestö PALTA sen sijaan pitää kehysriihen työllisyystoimia askeleena oikeaan suuntaan. Se arvioi, että kaikki toimet, jotka kannustavat mikroyritysten kasvua kuten pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltaminen, ovat hyviä ja kannatettavia.

– Työllisyysasteen nostaminen on Suomen ykkösasia. Sen vuoksi kaikki mahdolliset keinot tarvitaan käyttöön, jotta työvoiman saatavuudesta ei muodostu kasvun este. Kohtaanto-ongelman ja rakennetyöttömyyden purkaminen on työvoimapolitiikan tärkein haaste, johtaja Riitta Varpe PALTAsta sanoo.

Järjestölle jäi kuitenkin toivomuksia varastoon.

– Yrittäjämuotoinen työ ja yksinyrittäminen lisääntyvät. Työllisyyden näkökulmasta on silti harmillista, että hallitus jätti työn verotuksen keventämisen ja työperäisen maahanmuuton esteiden purkamisen pois keinovalikoimasta, Varpe toteaa..