Lehtikuva/Roni Rekomaa

Liian vähän korjauksia. Näin arvioivat SDP ja vihreät kehysriihen antia.

SDP syyttää hallitusta näpertelystä.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman arvosteli keskiviikkoiltana erityisesti keskustaa siitä, että lupaukset todellisista eriarvoisuutta vähentävistä toimista eivät toteudu. Hän kommentoi hallituksen kehysriihen päätöksiä.

– Hallituksen jättimäiset eläkeläisiin, opiskelijoihin, lapsiperheisiin, paljon sairastaviin ja työttömiin kohdistamat leikkaukset säilyvät ja rikkaiden veroedut jäivät voimaan, Lindtman suree.

Koulutukseen pitää myös palauttaa opettajat

– Hallituksen puheet, erityisesti keskustan lupaukset eriarvoisuuden vähentämisestä kuihtuivat pieneksi näpertelyksi.

Lindtman paheksuu erityisesti hallituksen linjausta työntekijöiden aseman heikentämisestä puuttumalla palkansaajien työsuhdeturvaan.

– Kehysriihen päätöksiä tarkasteltaessa huomaa sen, että keskusta taipui Orpon rautaiseen otteeseen. Valtiovarainministeri Orpo heiluttaa nyt hallituksen tahtipuikkoa.

ILMOITUS

Liian vähän koulutukseen

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto taas keskittyi tiedotteessaan suomimaan kehysriihen koulutuspäätöksiä. Hänen mukaansa hallitus hukkasi viimeisen mahdollisuutensa korjata tekemänsä virheet koulutuksessa.

Aalto pitää hallituksen panostuksia varhaiskasvatukseen ja toisen asteen koulutukseen tervetulleina, mutta liian vähäisinä.

– Nyt olisi pitänyt palauttaa kokopäiväinen subjektiivinen varhaiskasvatus kaikille, sopivat ryhmäkoot ja hyvä henkilöstömitoitus. Haasteellisten alueiden erityisrahoitus ei riitä, Aalto arvioi.

Hän muistutti ammatilliseen koulutukseen tehdyistä jättileikkauksista.

– Tuki toisen asteen oppimateriaalihankintoihin auttaa joitakin opiskelijoita, mutta ammatilliseen koulutukseen pitää myös palauttaa opettajat. Oppivälineiden hyöty jää laihaksi, jos ei ole opettajaa opettamassa niiden käyttöä.

Etuudet jäämässä jälkeen inflaatiosta

Aaltokin kommentoi myös eriarvoisuuskehitystä. Hän on huolissaan siitä, että Kelan maksamat etuudet, kuten työttömän perusturva, pysyy ensi vuonna nykyisellä tasolla, vaikka inflaation odotetaan nostavan hintoja 1,4 prosenttia.

Hän kuitenkin löysi syitä myös tyytyväisyyteen.

– Olemme tyytyväisiä siihen, että vaatimuksemme vähimmäispäivärahojen nostamisesta työttömyysturvan tasolle on toteutumassa. 70 miljoonan euron panostus eriarvoisuuden torjuntaan on tervetullut, Aalto sanoo.

– Kokonaisuus on kuitenkin hyvin vähän verrattuna siihen, miten paljon hallitus on leikannut työttömiltä ja opiskelijoilta.

Aalto otti kantaa myös hallituksen julkistamaan kivihiilen kieltoon. Päätös on Aallon mielestä tervetullut, mutta tapa rahoittaa siirtymä on vastuuton.