Lehtikuva/Roni Rekomaa

Pro perää hallitukselta toimia työpaikkojen lisäämiseksi työttömille kepittämisen sijaan.

Pron vaatii hallitukselta korjaamaan välittömästi aktiivimallin puutteet tänään tiistaina alkavassa kehysriihessä. Kelan mukaan yli puolelta tuensaajista leikattiin avustuksia.

– Ensimmäiset tulokset aktiivimallista kertoivat karua kieltä työttömien aseman heikentymisestä. Malli on ehdottomasti korjattava kehysriihessä, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen vaatii.

– Ehkä viiden prosentin leikkaus ei kuulosta päättäjän korvaan pahalta, mutta työttömän pussissa se tuntuu välittömästi. Hallituksen onkin korjattava aktiivimallin valuviat kehysriihessä – työkalut ovat olemassa, hän jatkaa.

Myös hallituksessa on myönnetty aktiivimallin valuviat.

Malisen mukaan järkevin ratkaisu olisi perua koko aktiivimalli. Myös hallituksessa on myönnetty valuviat.

– Mallin hylkääminen ei liene poliittisesti realistista. Nyt pitäisi keskittyä paikkaamaan mallin pahimmat puutteet. Olemme alusta asti kehottaneet hallitusta käyttämään keinoja, joilla työttömiä autettaisiin työllistymään kepillä uhkaamisen sijaan, Malinen jatkaa.

Pro vaatii myös takaamaan talouskasvun edellytykset panostamalla osaamiseen, mahdollistamalla investoinnit sekä tekemällä pitkäjänteistä teollisuus- ja elinkeinopolitiikkaa, jolla luodaan yritysten toimintaedellytykset hyvin turvaava toimintaympäristö.

– Jäämme jatkuvasti jälkeen kilpailijamaista, ja samaan aikaan työmarkkinoilla on kasvava pula osaavista tekijöistä. Panostukset osaamiseen eivät voi odottaa seuraavalle hallituskaudelle, Malinen huomauttaa.