www.trier.de

Syntymäkaupunki ottaa kaiken irti Marxin juhlavuodesta.

Yhteiskuntafilosofi ja taloustieteilijä Karl Marxin syntymästä tulee 5. toukokuuta kuluneeksi 200 vuotta. Hänen syntymäkaupunkinsa Trier juhlii merkkivuotta muun muassa Marxia kuvaavilla liikennevaloilla.

Ensimmäiset Marx-valot otettiin käyttöön toissa viikolla. Ennen vuosipäivää niitä asennetaan myös Marxin lapsuudenkodin luokse.

”Nämä ovat kaunis symboli, ja näin Trier liputtaa Marxille”, sanoi kaupungin pormestari Wolfram Leibe paljastaessaan ensimmäiset valot.

Trierin jalankulkijoille tarkoitetut punainen ja vihreä valo muistuttavat tyyliltään Berliinin maineikkaita Ampelmännchen-liikennevaloja. Alun perin Itä-Berliinistä lähtöisin olleet hattupäiset Ampelmann-hahmot poistettiin Saksojen yhdistymisen jälkeen, mutta niitä ryhdyttiin asentamaan uudelleen, myös entiselle länsipuolelle, kaupunkilaisten pyynnöstä vuonna 2005.

Kaikki maailman turistit, yhtykää

Karl Marx vietti 17 ensimmäistä elinvuottaan Trierissä, joka tuolloin kuului Preussin kuningaskuntaan. Trieristä Marx lähti Bonniin opiskelemaan.

ILMOITUS

Nykyisin Trier on runsaan 100 000 asukkaan kaupunki. Se sijaitsee Moselin laaksossa, läntisessä Saksassa aivan Luxemburgin rajalla.

Marx on merkittävässä osassa Trierin turismissa yleensäkin, ja erityisesti nyt juhlavuotena. Kaupungin museoissa on laajoja Marxiin liittyviä näyttelyitä ja kaupungilla järjestetään Marx-kävelykierroksia.

Marxin elämään liittyvissä paikoissa järjestetään myös ryhmille kolmen ruokalajin Marx-aterioita. Kaupunki kertoo Marxin olleen Moselin viinien ystävä, joten tarjolla on viininmaistelua teemalla ”Miten viini teki Marxista kommunistin”.

Marxin syntymäpäivänä Trierissä paljastetaan kiistaa herättänyt, Kiinan viime vuonna lahjoittama Marxin patsas. Patsasta valtuustossa vastustaneiden mielestä Marxia juhlittaessa unohdetaan kommunismin 1900-luvulla aiheuttamat kärsimykset.

Saksassa liikennevalojen kuvioita ei ole tarkkaan säädelty. Trierin kanssa samassa Rheinland-Pfalzin osavaltiossa sijaitsevassa Mainzissa otettiin puolitoista vuotta sitten käyttöön myssypäistä poikaa kuvaavaa tv-animaatiohahmoa esittävät Mainzelmännchen-valot.