T3EyHD3eGIs
Jarno Mela

Tällä kertaa eduskunnan kuulumiset kertoo kansanedustaja Matti Semi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi, mikä oli eduskunnan tärkein asia tällä viikolla?

– Ehdottomasti tärkein asia oli yritystukien käsittely. Siinä oli todella pettymys se, että tuloksia ei saatu aikaan. Suomi on sitoutunut vuoden 2030 ilmastosopimukseen, ja tässä oli tarkoitus saada siirrettyä tukia toimintoihin, jotka puoltavat meidän ympäristötavoitteitamme.

– Nyt tässä kävi päinvastoin. Meidän hiilidioksidipäästöinen teollisuutemme saa edelleen valtion suurta energiatukea. Ymmärtääkseni työryhmällä oli täysin yksimielinen ajatus, mutta rohkeus loppui kesken.

Entä mikä oli kuohuttavin asia eduskunnassa tällä viikolla?

– Se on ehdottomasti aktiivimallin toteutuminen. Lähes satatuhatta työtöntä tulee menettämään viisi prosenttia peruspäivärahastaan. Kyllähän se on todella paha isku työttömälle ja köyhälle ihmiselle.

ILMOITUS

Minkä parissa itse työskentelit eniten tällä viikolla?

– Jätelaki on yksi asia, jonka päällä olen ollut paljon. Siitä annoimme tällä viikolla lausunnon.

– Kun hankintalakia uudistettiin, sovittiin eduskunnan päätöksellä, että jätelain kohdalla sidosyksikkörajoitetta tarkastellaan uudelleen. Nyt laki on menossa puihin eikä riittävää tarkastelua tule.

– Tämä tulee olemaan jätteenpolttolaitoksille, kaatopaikoille ja yhdyskuntajätteiden keräyksen kannalta aikamoinen takaisku. Se tietää sitä, että jätetaksat alkavat nousta. Pelkona on myös, että ympäristöhaittoja alkaa tulla luvattomien kaatopaikkojen kanssa.

– Maakuntalakiin ja soteen liittyvä valinnanvapauslaki on myös käsittelyssä, samoin tietosuoja-asetukseen liittyvät asiat ovat uutena ja sitten tiedustelulakiesitystä ollaan käyty läpi.

– Kyllä tässä työntäyteisesti on saanut paneutua asioihin.

Mikä oli vasemmistoliitolle tämän viikon tärkein asia?

– Kyllä se on sote-lakiesitykset. Kuinka valinnanvapautta viedään väkisin läpi ja mahdollistetaan terveydenhoidon infran ulkoistaminen ja markkinoille avaaminen ilman mitään suojalausekkeita. Se on paha asia meidän mielestämme.

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

– Minusta se liittyy valinnanvapauslakiin. Nyt ensimmäisen vaiheen jälkeen potilas voi vaihtaa palveluntarjoajan, eikä sitä tarvitse kilpailuttaa

– Meillä on laki julkisista hankinnoista. Yhteiskunnan pitäisi aina kilpailuttaa nämä toimijat. Nyt ei tapahdu mitään kilpailuttamista.