Ilkka Solanterä

Vasemmistonuoret järjestää lauantaina maahanmuuttopoliittisia tapahtumia neljässä kaupungissa.– Kyse on elämästä ja kuolemasta, puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan sanoo.

Vasemmistonuoret vaatii, että Suomen hallitus teettää riippumattoman selvityksen Maahanmuuttoviraston toiminnasta ja turvapaikkalainsäädännön kiristyksistä.

Järjestö järjestää lauantaina Helsingissä, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa tapahtumia ja mielenosoituksia vaatimuksen vauhdittamiseksi. Se kerää samalla allekirjoituksia vetoomukseen kyseisen riippumattoman selvityksen tekemiseksi.

Se perustelee vaatimusta sillä, että kuluvalla hallituskaudella turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun on rajoitettu, valitusaikoja lyhennetty, turvapaikkaperusteita kiristetty, mahdollisuus humanitaariseen suojeluun poistettu ja perheenyhdistämistä vaikeutettu entisestään.

Nimenomaan hallituksen toimet ovat johtaneet tähän tilanteeseen.

– Päätösten mielivaltaisuus näkyy siinä, että monet saman perheen jäsenet, joita uhkaa sama vaino, saavat siitä huolimatta erilaisia päätöksiä, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan sanoo.

Puutteita ja virheitä

Zidan on huolissaan muiden muassa lasten asemasta turvapaikkaprosesseissa.

ILMOITUS

– Todella huolestuttavaa on myös se, miten lapsen edun perusteellinen arviointi käsittelyssä on usein puutteellista, vaikka lapsille ja lapsiperheille tulisi antaa erityistä suojelua, hän sanoo.

Hän mainitsee myös tapaukset, joissa tulkkaus on hoidettu huonosti.

– Siitä on seurannut isoja asiavirheitä käsittelyssä.

Saatava selvyys

Vasemmistonuoret painottaa myös sitä, että oikeusvaltiossa turvapaikkapäätösten tulisi perustua hyvään hallintoon, puolueettomaan ajantasaisen maatiedon käyttöön sekä yksilölliseen ja oikeudenmukaiseen käsittelyyn.

Sen mukaan julkisuuteen on tullut paljon turvapaikkapäätöksiä, joissa näkyy, miten tiukasti Maahanmuuttovirastossa on arvioitu henkilöön kohdistunutta vainoa tai vakavaa vaaraa. Useissa päätöksissä vainon olemassaolo myönnetään, mutta ratkaisuksi esitetään maansisäistä pakolaisuutta.

– Meidän täytyy saada selvyys siihen, rikkooko Suomi perustavia ihmisoikeusvelvoitteitaan.

Kyse elämästä ja kuolemasta

Vasemmistonuoret muistuttaa siitä, että Suomi on sitoutunut useisiin ihmisoikeussopimuksiin, joissa edellytetään, että turvapaikanhakijalle taataan tehokkaat oikeussuojakeinot ja oikeudenmukainen menettely turvapaikanhaussa.

Viime vuoden aikana eri oikeusasteet ovat palauttaneet Maahanmuuttovirastolle tuhansia turvapaikkapäätöksiä uudelleen käsiteltäviksi.

Vetoomuksessa todetaan lisäksi, että maahanmuuttovirasto on palkannut satoja uusia kokemattomia työntekijöitä ja kärsinyt tehostamispaineista.

– On olemassa riski, että Suomi lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi, siinä arvioidaan.

Zidan pitää kestämättömänä tilannetta, jossa poliittiset päättäjät piiloutuvat tuomioistuimien selän taakse.

– Nimenomaan hallituksen toimet ovat johtaneet tähän tilanteeseen, Zidan toteaa.

– Kyse on elämästä ja kuolemasta, kun Suomi lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi.

Vetoomuksen oli allekirjoittanut perjantaina aamupäivällä runsas 1 300 henkilöä. Vetoomus on osoitettu sisäministeri Kai Mykkäselle (kok.). Tapahtumat ja vetoomus ovat osa Vasemmistonuorten maahanmuuttopoliittista Kukaan ei ole laiton -kampanjaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!