Lehtikuva/Robyn Beck

Jemenissä yli kahdeksan miljoonaa ihmistä ei tällä hetkellä tiedä, milloin he saavat seuraavan kerran ruokaa. Kaksi kolmasosaa maan väestöstä on hätäavun varassa. Katastrofin mittasuhteet ovat käsittämättömät.

Suomi myönsi humanitaarista apua alkuvuoden jaossa Jemenin tukemiseksi kolme miljoonaa euroa. Tästä riittää kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville noin 35 senttiä per henkilö.

Jemenin humanitaarinen katastrofi on vain yksi maailman monista kriiseistä. Avustusjärjestö Caren mukaan suuri joukko humanitaarisia kriisejä jää unohduksiin.

Järjestön mukaan kaikkien vähiten muistetaan Pohjois-Korean, Eritrean, Burundin, Sudanin ja Kongon demokraattisen tasavallan kriisejä. Myös Perun pahimmat tulvat vuosikymmeniin keräsivät monia muita kriisejä vähemmän huomiota.

Mediajulkisuus on rahaa. Avustusjärjestöt ovat havainneet, että auttamishalu ja lahjoitusten määrä ovat sidoksissa julkisuuteen. Näistä vähiten puhutuista katastrofialueista Suomen humanitaarisen avun kohteina olivat alkuvuoden jaossa Sudan ja Kongon demokraattinen tasavalta.

ILMOITUS

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä on 65,6 miljoonaa – enemmän kuin koskaan aiemmin.

Sotien lisäksi ilmastonmuutos ajaa ihmisiä pakolaisiksi. Maailmanpankin tuoreen tutkimuksen mukaan vuoteen 2050 mennessä – siis noin 30 vuoden aikana – jopa 140 miljoonaa joutuu muuttamaan ilmastonmuutoksen vuoksi. Suurin määrä ihmisistä lähtee sisäisinä pakolaisina Saharan eteläpuolisesta Afrikasta.

Ilmastonmuutos ajaa ihmisiä liikkeelle myös Etelä-Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Ilmastonmuutos nostaa merenpintaa, aiheuttaa tulvia ja vesipulaa sekä heikentää satoja.

Osa katastrofista olisi estettävissä leikkaamalla päästöjä. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan näyttää suorastaan lohduttomalta silloin, kun valtaan nousee Yhdysvaltain presidentin kaltaisia donaldtrumpeja, jotka kiistävät ilmastonmuutoksen.

Poliittista energiaa uppoaa typeryyden torjuntaan. Samaan aikaan miljoonat ja taas miljoonat nääntyvät maailman silmien edessä.

Euroopan unionissa on hälytyskellojen soitava lujaa. Yritys ratkoa pakolaisongelmaa pysyttämällä leirejä Euroopan rajoille on yhtä typerä kuin Trumpin yritys padota siirtolaisuutta rakentamalla muuri Meksikon rajalle.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi