Monta keskeistä Goya-palkintoa (paras elokuva, alkuperäiskäsikirjoitus, ohjaus, kuvaus) eli ”Espanjan Jussia” voittanut Suosurmat (La isla minima, 2014) on tiivistunnelmainen rikosjännäri. Siinä liikkeellä on nuoria naisia ja teinityttöjä jahtaava sarjamurhaaja.

Alberto Rodqriquezin ohjaamassa elokuvassa käsitellään karmaisevia asioita. Lähestymistapa on kuitenkin hillitty, arkisesti virittynyt. Kauheuksilla ei mässäillä, mutta katsojalle näytetään ihan riittävästi asian hyytävän luonteen osoittamiseksi.

Pohjimmiltaan kyseessä on syrjäseudulle sijoittuva, varsin perinteinen murhapalapeli. Sitä tutkimaan saapuvat rikosetsivät (Javier Gutierrez ja Raul Arevalo) kuuluvat eri sukupolviin. Eroja löytyy myös miesten työtapojen ja aatemaailman suhteen.

Henkilökaarti on runsas, ilmeikäs ja särmikäs.

Poliisikaksikon välinen jännite on kuvattu ilman kliseiden painolastia. Henkilöviritelmät ovat muutenkin vahvoilla, ja mikä parasta, henkilökaarti on runsas, ilmeikäs ja särmikäs. Kovia otteita nähdään hyvin sekä motivoituina että ajoitettuina.

Tarina saa vahvan lisäaromin lähihistoriallisesta ulottuvuudesta. Tapahtumavuosi on 1980, francolaisen oikeistodiktatuurin päättymisestä on vasta viitisen vuotta. Yhteiskunnallisesta ilmapiiristä saadaan pitkin matkaa valaisevia pointteja sisältäviä tietoiskuja. Epookkituntuma näkyy myös värikuvauksen tyylikkäässä sävytyksessä.

Toistuvat otokset korkealta ylhäältä eivät ole tyhjää teknistä kikkailua. Tulee mieleen Timo Jämsenin biisi Kohtalon tähti (alun perin Elviksen esittämänä Flaming Star), etenkin sen kertosäe: Liekehtii, tähti kohtalon liekehtii

Suosurmat. Teema Fem keskiviikkona 4.4. klo 22.00. Areena.