IPS/Sally Nyakanyanga

Zimbabwen faktat:

Sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa

Asukkaita 16,8 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 62,6 % (2015)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 83,6 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 154/188

(Lähde: YK)

Toiminnan laillistaminen ja sukupuolten tasa-arvo tavoitteina.

Kullan etsintä omaa laskuun – ja usein ilman valtauslupia – antaa elannon tuhansille naisille Zimbabwessa. He haluavat laillisen aseman ja mahdollisuudet kunnollisiin ansioihin.

Tapiwa Moyo, 40, lähtee kotoa kukonlaulun aikaan ja viettää päivänsä kantaen joesta säkkikaupalla hiekkaa, jota hän siilaa kultahippujen toivossa.

– Olen työtön ja kasvatan yksin viittä kouluikäistä lasta, joten en keksinyt muuta ratkaisua kuin liittyä kultaa huuhtovien naisten joukkoon, hän sanoo.

ILMOITUS

Pienimuotoista kaivostoimintaa harjoittaa Zimbabwessa noin 50 000 henkeä, joista on naisia 11–15 prosenttia. Menetelmät ovat alkeellisia, mutta naiset heiluttavat hakkuja ja lapioita miesten rinnalla.

Vaarat vaanivat

Sukupuolten tasa-arvo on yhä kaukana Zimbabwen kaivostoiminnasta, muistuttaa Dorcas Makaza-Kanyimo, joka johtaa Naiset ja laki -yhdistystä.

– Kaivosvaltauksen hankinnan kustannuksia pitää alentaa ja naisille on tarjottava vakuudetonta lainaa kunnon välineiden hankintaan, hän vaatii.

Naiset ja laki kouluttaa naisia ymmärtämään luonnonvarateollisuuden oikeudelliset puitteet.

– Autamme heitä tekemään laillisen kaivosvaltauksen, koska useimmat toimivat ilman lupaa ja altistuvat monille riskeille aina väkivallasta ja raiskauksista petollisiin kullanostajiin, Makaza-Kanyimo selittää.

Siirtomaa-ajalta periytyvää Zimbabwen kaivoslakia uudistetaan parhaillaan. Naisliike ajaa muutoksia naisten aseman parantamiseksi. Makaza-Kanyimo kehottaa ottamaan mallia Etelä-Afrikasta, jossa valtauksen voi hankkia myös useampi ihminen yhdessä.

Yhdistys pelasti

Zimbabwen Pohjoisessa Matabelemaassa toimiva naiskaivajien yhdistys on pystynyt auttamaan jäseniään säästö- ja lainaryhmänsä avulla. Sen perustaja Sithembile Ndhlovu on hankkinut kolme omaa valtausta.

– Katselin, kuinka miehet pystyivät ruokkimaan perheensä ja hankkimaan auton. Minulla raha ei riittänyt mihinkään, vaikka raadoin joka päivä, Ndhlovu muistelee.

Hän kokosi yhdistykseen 32 naiskaivajaa, jotka hankkivat perustiedot Zimbabwen kaivoskoulussa. Yhdistys kannustaa jäseniään laillistamaan toimintansa, koska se avaa lainahanat ja mahdollistaa kunnon välineiden hankinnan.

Zimbabwen faktat:

Sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa

Asukkaita 16,8 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 62,6 % (2015)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 83,6 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 154/188

(Lähde: YK)