Lehtikuva/Markku Ulander

Rakennusalan loppurutistus vasta edessä.

Työmarkkinoiden sopimuskierroksen viimeisenä suurena sopimusalana rakennusala hakee vielä asetelmia neuvottelujen loppusuoralle. SAK:laisen Rakennusliiton kahdeksan yleissitovan työehtosopimuksen sopimuskausi päättyi helmikuussa.

– Pääsiäisen jälkeisellä viikolla katsotaan tarkemmin mihin toimiin ryhdytään. Pakkohan asetelma on saatava liikkumaan ja ratkaisuja syntymään, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Rakennusliitto on julistanut sopimusaloilleen ylityökiellon. Lisäksi liiton ammattiosastojen järjestämät tietoiskutilaisuudet ovat saaneet ulosmarssin luonteen. Tiedotustilaisuuksiin lähdetään ruokatunnilta ja ne kestävät työpäivän loppuun asti.

Pääsiäiseen tultaessa pääkaupunkiseudulta käynnistyneet tieto-iskut leviävät koko maahan Lappia myöten.

Neuvotteluja on käyty eri sopimuksista ja Harjuniemen mukaan joillakin aloilla hyvässä hengessä. Hän ei kuitenkaan uskalla ennustaa, missä vaiheessa neuvottelutuloksia alkaa syntyä.

ILMOITUS

– Ehkäpä ei vielä ensi viikollakaan, Harjuniemi aprikoi.

Pitkä kiista ratkesi

Syksyllä käynnistyneen työmarkkinakierroksen pisin kiista saatiin päätökseen, kun rahoitusalan osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoesityksen viime sunnuntaina.

Neuvotteluja oli käyty jo lähes puoli vuotta ja sovittelijan pöytään riita vietiin joulun alla.

”Riita on ollut poikkeuksellisen pitkä ja vaikea. Olen tyytyväinen, että se saatiin viimein ratkaistua”, huojentunut valtakunnansovittelija Helle toteaa tiedotteessaan.

Kovinta kiistaa käytiin viikonlopputyön tekemisen ja teettämisen ehdoista. Ratkaisussa viikonlopputyöstä sovitaan ensisijaisesti paikallisesti. Jos sopimukseen ei päästä, yksittäiset pankit voivat tietyin ehdoin toteuttaa viikonlopputyön järjestelyt omilla päätöksillään. Silloinkin viikonlopputyötä tekevät ensisijaisesti vapaaehtoiset.

Sopimus sisältää määräyksiä, jotka takaavat toimihenkilöille vapaita viikonloppuja. Viikonlopputyöstä voi kieltäytyä, jos siihen on henkilökohtainen erittäin painava syy.

Sunnuntain työtunneista maksetaan kaksinkertainen palkka ja lauantain lisä on 50 prosenttia.

Ammattiliitto Pron johtaja Antti Hakala pitää hyvänä, että työnantajan määräysvaltaa viikonlopputyöstä onnistuttiin rajoittamaan.

– Viikonlopputyöstä sovitaan ensisijaisesti työpaikoilla. Järkevä työnantaja neuvottelee luottamusmiehen kanssa, Hakala toteaa Pron tiedotteessa.

Palkankorotusten kerrotaan vastaavan sopimuskierroksen yleistä linjaa. Lokakuun alussa palkat nousevat 1,26 prosentin yleiskorotuksella ja 1,2 prosentin palkkakeskusteluerällä.

Helmikuun 2019 alussa palkkojen yleiskorotus on yksi prosentti.

Sähköliitolla vielä yksi uhka

SAK:laisen Sähköliiton lakonuhkat eivät vielä ole ohi, vaikka energia-, ICT- ja verkostoalalle on syntynyt sopu.

Sähköistys- ja sähköasennusalaa sekä huolto- ja kunnossapitoa koskeva riita on yhä ratkaisematta. Ellei se ratkea, kahdeksan vuorokauden lakko alkaa 9. huhtikuuta.

Sähköliitto asetti aloille ylityökiellon helmikuun puolivälissä ja se on yhä voimassa.

Työriidassa työnantajapuolena on Palvelutyönantajat Palta ja Sähkötekniset työnantajat STTA.

City Jetin lentäjät uhkaavat lakolla

Lentoliikennettä uhkaava työtaistelu 6.–10. huhtikuuta peruuttaisi toteutuessaan osan lehtoyhtiö SAS:n lennoista.

Työtaisteluilmoituksen ovat jättäneet Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ja sen jäsenyhdistys Blue 1 Pilots’ Association. Kiista koskee City Jet Oy:n liikennelentäjien työehtosopimusta.

Työnantajaa kiistassa edustaa Palvelutyönantajat Palta. City Jet Oy, aikaisemmalta nimeltään Blue 1 Oy, on tuotantoyhtiö, joka operoi SAS:n lentoja Suomesta ja Pohjoismaista.

Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY on akavalainen edunvalvontajärjestö, jonka jäsenyhdistyksiä ovat kaikki suomalaiset liikennelentäjäyhdistykset.