UP/Tiina Tenkanen

Viikon kysymys

Vakuudettomat kuluttajaluotot eli pikavipit ovat kallista lainaa ja saattavat aiheuttaa velkaantumiskierteen.

Miten pikavipit saadaan kuriin, kuluttajaekonomisti Paula Pessi Kuluttajaliitosta?

– Kuluttajaliitto on tehnyt ehdotuksia lainsäädännön kehittämiseksi, jossa myös yli 2 000 euron pikavipeille säädetään korkokatto. Lainan kokonaiskustannusten pitää jäädä kuluttajan kannalta kohtuullisiksi ja kaikki kuluttajaluotot on saatava lain piiriin.

– Esitämme myös, että pikaluottojen mainonta on kiellettävä, kuten Alankomaissa. Lisäksi luotonantajan rikkomuksista on annettava tuntuvat seuraamukset.

– Kuluttaja-asiamies tarvitsee riittävät voimavarat luotottajien valvontaan.

ILMOITUS

Ketkä ottavat pikavippejä?

– Pienituloiset kotitaloudet, jotka rahoittavat pikaluotoilla arkeaan.

– Vaaran paikka on myös silloin, kun luottomarkkinat avautuvat 18-vuotiaille, jos hankinnat lainarahalla houkuttavat.

Mikä tekee pikavipistä hankalan?

– Lainaraha on kallista. Korot ovat huimia, pahimmillaan useita satoja prosentteja.

– Vuoden 2013 lainsäädännön uudistus asetti alle 2 000 euron vipeille korkokaton. Vastaiskuksi luotonantajayritykset ryhtyivät tarjoamaan yli 2 000 euron luottoja, kuten niin sanottuja limiittiluottoja ja joustoluottoja. Niillä ei ole korkokattoa.

– Aikaisempina vuosina pikavippikierteeseen joutunut maksoi jokaisesta lainasta huimat määrät korkoa. Nyt euromääräiset vipit ovat suurempia ja sitä kautta velkapääomat kasvaneet.

Miten lainakierteeseen joudutaan?

– Muista lainoista tai lyhennyksistä selvitäkseen velallinen saattaa ottaa lisää lainaa. Eli lainarahalla maksetaan lainaa. Korot juoksevat jokaisesta lainasta ja voivat kertyä melkoiseksi summaksi kaikkine lisäkuluineen. Lisäkuluja ovat esimerkiksi tilinavaus- ja tilinhoitomaksut.

– Meidän esityksemme mukaan lainan kokonaiskustannuksille pitää saada katto. Esimerkiksi 2 200 euron lainan kokonaiskulut saisivat olla yhteensä 4 400 euroa.

Miten pikavipin ottamista hillitään?

– Luotonantajan tulee aina varmistua kuluttajan maksukyvystä. Tähän auttaa esimerkiksi positiivisen luottotiedon käyttöönotto.

– Positiivinen luottotieto tarkoittaa, että luoton myöntäjän tietoon tulevat kaikki luoton hakijan velat.

Pitääkö pikaluottojen myöntämistä hillitä?

– Lainaa tulee saada reiluin ehdoin.