Jarno Mela

Puolueet virittäytyvät vuoden päästä oleviin eduskuntavaaleihin. Maakuntavaaleista tulee esinäytös, jos maakuntavaalit järjestetään hallituksen esityksen mukaisesti lokakuussa.

Suurin osa tulevista eduskuntavaaliehdokkaista asettuu ehdolle myös maakuntavaaleissa. Yllättävän moni kansanedustaja istuu todennäköisesti myös maakuntansa valtuustossa.

Viime viikonvaihteessa koolla ollut vasemmistoliiton puoluevaltuusto valmistautui jo maakuntavaaleihin. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson linjasi myös ensi kevään eduskuntavaaleja ja puhui punavihreän hallitusyhteistyön puolesta.

Punavihreä oppositio ja hallitus ovat olleet kaikissa keskeisissä asioissa täysin eri linjoilla. Sote-uudistus, perusturvan ja koulutuksen leikkaukset ovat hiertäneet eniten. Veronkevennysten sijaan punavihreä oppositio olisi jättänyt tekemättä perusturvan ja koulutuksen leikkaukset.

Andersson uskoo, että punavihreä oppositio löytäisi toisensa suurimmassa kiistakysymyksessä, sote-uudistuksessa.

ILMOITUS

Vasemmistoliitto nostaa seuraavissa eduskuntavaaleissa kärkeen työn murroksen ja eriarvoisuuden vähentämisen. Puolue esittää ratkaisuja työn murroksen aiheuttamiin tarpeisiin sekä kehittää perusturvaa perustulon suuntaan. Köyhyyttä vähennettäisiin korottamalla perusturvan tasoa.

Vasemmistoliitto pyrkii vähentämään sosiaaliturvan vastikkeellisuutta luopumalla työvoimapoliittisista karensseista ja yhdenmukaistamaan perusturvaetuudet.

Myös Juho Saaren eriarvoisuustyöryhmä arvioi juuri valmistuneessa esityksessään, että syyperusteisen perusturvan taso on liian matala. Satojatuhansia ihmisiä tipahtaa köyhyyteen ja osa heistä jopa tulottomuuteen ja viimesijaisen toimeentulotuen varaan.

Tämä hallitus on pidentänyt ilman vastaavaa palkankorotusta työaikaa kiky-sopimuksella. Vasemmistoliitto aikoo ajaa rohkeasti vastavirtaan ja vaatia lyhyemmän työajan kokeilun käynnistämistä.

Puolueessa nähdään työajan lyhentäminen ihmisten työssäjaksamisen ja työhyvinvoinnin sekä työn ja perhe-elämän sovittamisen kannalta oivallisena ratkaisuna.

Vasemmistoliitto nostaa keskusteluun myös pitkäaikaisen tavoitteensa lakisääteisestä vähimmäispalkasta. Tavoitteena on palkkaerojen kaventaminen. Kuilua miesten ja naisten palkkoja halutaan kuroa umpeen matalapalkka-aloille suunnatuilla tasa-arvoerillä.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi