Mira Mallius

Vielä ehtii osallistumaan kirjan joukkorahoitukseen ja ehdottamaan naisia kirjan päähenkilöiksi.

Joukko suomalaisnaisia tekee parhaillaan kirjaa Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) innoittavista suomalaisista, jotka ovat rikkoneet rajoja ja saaneet siten aikaan jotain hienoa tai tärkeää.

Ideana on näyttää niin tytöille kuin pojillekin naisia ja tyttöjä aktiivisessa roolissa, ei vain pulasta pelastettavina prinsessoina.

”Myös pojille tulee esitellä erilaisia naiseuden rooleja”, sanoo bloggari Emmi Nuorgam, yksi kirjan tekijöistä.

Kirjan työryhmä koostuu kymmenistä eri-ikäisistä tytöistä ja naisista, joista nuorin on 13-vuotias.

”Toki me olemme auttamattomasti jälkijunassa. Nyt pitäisi jo kirjoittaa pienille pojille teos, joka kuvastaa erilaisia malleja mieheydestä. Että miehen ei tarvitse olla kivenkova tai pelkkä perheenelättäjä. Tämä kirja olisi pitänyt tehdä jo 30 vuotta sitten ja nyt tehdä kirjoja pojille, jotka eivät sovi perinteisiin miehen malleihin. Mutta ennen kuin voimme kirjoittaa pojille, on kirjoitettava tytöille”, Nuorgam sanoo Aamulehden haastattelussa.

Esikuva maailmalta, sankarit Suomesta

Kirjan esikuva on Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille – 100 tarinaa ihmeellisistä naisista, joka kokosi yhteen naisten tarinoita eri puolilta maailmaa. Kirja sai yhteisörahoituksella kokoon satojatuhansia euroja.

ILMOITUS

Myös suomalaishanke kerää 4. huhtikuuta saakka joukkorahoitusta mesenaatti.me -palvelussa ja kirjaan voi myös ehdottaa sankaritarinoiden päähenkilöitä 31.3. saakka.

– On hienoa, miten valtavasti Suomessa löytyy esikuvia – olemme saaneet valtavasti ehdotuksia, kertoo kirjan toinen toimittaja Milla Karppinen.

Kirjaan tulee sekä Tarja Halosen ja Minnan Canthin kaltaisia ”klassikoita” kuin Alman ja Koko Hubaran kaltaisia nuorempia sankarinaisia. Inspiroivia naisia esitellään satumuodossa ja kaikista heistä tehdään myös piirretty tai maalattu muotokuva.

Kirjan työryhmä koostuu kymmenistä eri-ikäisistä tytöistä ja naisista, joista nuorin on 13-vuotias. Osa on kirjoittamisen ja kuvittamisen ammattilaisia, osa innokkaita nuoria harrastajia.

Kirjan julkaisee Into Kustannus syyskuussa 2018.