Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kauempaa Kajaaniin keskussairaalaan tuleville synnyttäjille maksettaisiin kilometrikorvausta.

Kainuun Vasemmisto esittää, että Kainuun Liitto ja Kainuun sote ryhtyisivät maksamaan sairaalamatkojen kilometrikorvausta Kainuussa synnyttävien äitien perheille.

– Tyhjien juhlapuheiden sijaan kilometrikorvaus olisi suora vastaantulo lapsiperheille niin, että isät voisivat useammin olla mukana synnytyksissä, eikä välimatka olisi perheille niin ratkaiseva tekijä synnytysosaston valinnassa, piirihallitus perustelee.

Vasemmisto muistuttaa, että Kainuun keskussairaalan synnytysosasto on erittäin laadukas ja hyvin varusteltu, mutta se toimii väliaikaisen jatkoluvan varassa ja jokainen synnytys on tärkeä toiminnan jatkolle.

Kajaanissa syntyi vuonna 2016 noin 370 lasta, viime vuonna noin 330 ja tänä vuonna määrä saattaa jäädä alle 300:n.

Esimerkiksi Kajaanissa syntyi vuonna 2016 noin 370 lasta, viime vuonna noin 330 ja tänä vuonna määrä saattaa jäädä jopa alle 300:n.

Koska suuri osa Keskussairaalassa synnyttävistä äideistä on kajaanilaisia niin verottoman kilometrikorvauksen maksaminen perheille sairaalakäyntejä varten ei aiheuta suuria kuluja, mutta kauempana Kainuussa ja maakunnan ulkopuolella asuville sillä on jo taloudellista merkitystä.