Wikmedia commons/ Alex Guibord

Raskaasti aseistetut ajoneuvot kutistuivat poliitikkojen puheissa kuorma-autoiksi ja jeepeiksi.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on puolustanut maansa Saudi-Arabian kanssa tekemiä asekauppoja.

Trudeaun mukaan yli 900 aseistetun kulkuneuvon myyminen Saudi-Arabialle lähes 15 miljardilla Kanadan dollarilla (9,4 miljardia euroa) on linjassa Kanadan ulko- ja puolustuspolitiikan kanssa.

CBC Newsin mukaan myytyjen ajoneuvojen joukossa on runsaasti erilaisia raskaasti aseistettuja ajoneuvoja, joita edellinen pääministeri Stephen Harper on kutsunut ”kuorma-autoiksi” ja nykyinen pääministeri Trudeau ”jeepeiksi”.

Pääministeri Trudeau on puolustellut asekauppaa toteamalla, että mahdollisuudet vaikuttaa edellisen hallituksen tekemiin sopimuksiin ovat rajallisia.

Massiivisista asekaupoista sovittiin jo edellisen konservatiivihallituksen aikana 2014. Tullessaan pääministeriksi Trudeau 2015 näytti kaupoille vihreää valoa huolimatta Saudi-Arabian ihmisoikeuspolitiikkaan kohdistuneesta kritiikistä ja saudien johtaman koalition tekemien ilmaiskujen tuhoisista seurauksista Jemenissä, jossa 10 000 ihmistä on kuollut ja yli 3 miljoonaa joutunut pakenemaan.

Pääministeri Trudeau on puolustellut asekauppaa toteamalla, että mahdollisuudet vaikuttaa edellisen hallituksen tekemiin sopimuksiin ovat rajallisia ja että sopimus täyttää täydellisesti Kanadan kansalliset velvollisuuden ja lait, ihmisoikeuskysymykset mukaan lukien.

ILMOITUS

Sanat ja teot eivät kohtaa ihmisoikeuskysymyksissä

Cesar Jaramillo aseistariisuntaa vaativasta Project Ploughshares -järjestöstä syyttää hallitusta sanojen ja tekojen välisestä kuilusta myös siksi, että se väittää tekevänsä feminististä politiikkaa, mutta myy samaan aikaan aseita maahan, joka polkee jatkuvasti naisten oikeuksia.

Viime kesänä asemyyntisopimus joutui uudelleen tarkasteltavaksi, kun sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia ja videoita, joista näki, miten kanadalaisperäisiä varusteita oli käytetty shia-muslimeita vastaan Riyadissa.

Ulkoministeri Chrystia Freelandin mukaan tutkimus ei osoittanut, että kanadalaisajoneuvoja olisi käytetty ihmisoikeusloukkauksiin Saudi-Arabiassa. Hallitus on kuitenkin kieltäytynyt luovuttamasta tutkimustuloksia niitä vaatineille kansalaisjärjestöille.

Trudeau ja Kanada eivät ole asebisneksensä kanssa yksin. Viime vuonna Britannia myi aseita Saudi-Arabiaan yli miljardilla dollarilla. Viime viikolla Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toivotti Saudi-Arabian kruununprinssi Mohamed bin Salmanin tervetulleeksi asekaupoille.

– Saudi-Arabia on hyvin rikas valtio ja he antavat osa rikkaudestaan Yhdysvalloille, toivottavasti maailman hienoimpia aseita tuottavien työpaikkojen muodossa, Trump totesi hieman ennen kuin Yhdysvallat ja Saudi-Arabia sopivat miljardin dollarin ohjuskaupoistai.