Lehtikuva/Mohammed Huwais

Yhdysvallat jatkaa Jemenin pommittamista ja asekauppoja Saudi-Arabian kanssa.

Yhdysvaltain sisäministeriö ilmoitti viime viikolla myyvänsä Saudi-Arabialle 6 700 ohjusta. Kauppaa edelsi Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin ja presidentti Donald Trumpin tapaaminen. Kruununprinssi tapasi myös puolustusministeri James Mattisin, jonka kanssa hän keskusteli asekaupan lisäksi myös saudien johtaman liittouman Jemeniin kohdistamista ilmaiskuista.

Kolme vuotta sitten Saudi-Arabia aloitti Yhdysvaltojen tukemana Jemenin hutheihin kohdistetut ilmaiskut.

Amnesty International pitää Yhdysvaltojen Saudi-Arabian kanssa tekemää asekauppaa vastuuttomana, sillä Jemenin konfliktin kaikki osapuolet ovat toistuvasti loukanneet kansainvälistä lainsäädäntöä. Järjestön mukaan on olemassa vahvaa näyttöä siitä, että asevienti Saudi-Arabiaan on tuottanut ja tuottaa suunnatonta kärsimystä jemeniläisille siviileille.

Amnestyn mukaan aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle myyvät maat, joukossa EU-maat Britannia, Ranska, Espanja ja Italia, tekevät pilkkaa kansainvälisestä asekauppasopimuksesta.

Amnestyn mukaan aseita Saudi-Arabian johtamalle liittoumalle myyvät maat, joukossa EU-maat Britannia, Ranska, Espanja ja Italia, tekevät pilkkaa kansainvälisestä asekauppasopimuksesta.

Miljardikauppa tukee Yhdysvaltojen sisäministeriön mukaan ”maan ulkopolitiikkaa ja kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tavoitteita parantamalla ystävällisen maan turvallisuutta”.

ILMOITUS

Ennen kaupan hyväksymistä senaattorit Bernie Sanders (sit), Mike Lee (rep) ja Chris Murphy (dem) yrittivät perua sen tekemällä aloitteen, jonka lopullisena tavoitteena oli Yhdysvaltain vetäytyminen Jemenin verisestä sisällissodassa. Ehdotus hylättiin senaatissa äänin 55-44.

Lähes 6 700 TOW 2B -ohjusten lisäksi Saudi-Arabia ostaa muun muassa osia ja korjaustukea tankkeihin ja taisteluajoneuvoihin. Ohjuskaupan pääsopimuskumppani on yksi maailman suurimmista aseteollisuusyhtiöistä, Arizonan Tucsonissa toimiva Raytheon. Kaupan kokonaishinta on noin miljardi dollaria.

Viime vuonna yhdysvaltojen ilmahyökkäykset Jemenissä lisääntyivät kuusinkertaisiksi edelliseen vuoteen verrattuna, raportoi yhdysvaltojen Lähi-idän operaatioista vastaava CENTCOM.