Lehtikuva/Nazeer Al-Khatib

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto vaatii hallitusta keskeyttämään välittömästi aseviennin Turkkiin, joka sotii Pohjois-Syyriassa kurdeja vastaan. Puoluevaltuusto oli tänään koolla Helsingissä.

– Suomi ei voi viedä aseita sotaakäyviin ja ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin. En usko, että suomalaiset haluavat omatunnolleen siviileihin kohdistuvaa väkivaltaa tai ylipäätään Syyrian sisällissotaan sotkeutumista, puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski sanoo.

Vasemmistoliitto vaatii myös Suomea ja EU:ta on painostamaan Turkkia pakotteiden uhalla lopettamaan sotatoimet Syyriassa ja vetäytymään Afrinista.

Turkin hyökkäysten seurauksena on YK:n mukaan noin satatuhatta ihmistä paennut Afrinin alueelta ja satoja siviilejä on tapettu iskuissa.

Suomi ei voi viedä aseita sotaakäyviin ja ihmisoikeuksia loukkaaviin maihin.

Turkki pakotettava vetäytymään

Puoluevaltuuston mukaan huolestuttavaa on myös se, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ilmoittanut laajentavansa hyökkäystään Syyriassa vallatakseen lisää alueita kurdeilta.

Vasemmistoliitto vaatii hallitusta keskeyttämään välittömästi aseviennin Turkkiin ja ajamaan taloudellisia pakotteita, jotta Turkki vetäytyisi kurdialueilta.

– Hallituksen päätös jatkaa Turkin sodankäynnin aseistamista on sekä kansainvälisen oikeuden että ihmisoikeuksien vastaista toimintaa. Jos Suomen kanta Turkin sotatoimiin Afrinissa ei muutu, tarkoittaa se pakolaiskriisin pahenemista ja kansanmurhan uhkaa, Lohikoski sanoo.

SaferGloben vuoden 2017 asevalvontaraportin mukaan Suomen Turkkiin kohdistuva asevienti oli lähes 12 miljoonaa vuonna 2016.