Jarno Mela

Vasemmistonuoret vaatii hallitusta teettämään riippumattoman selvityksen Maahanmuuttoviraston toiminnasta ja turvapaikkalainsäädännön kiristyksistä.

– Meidän täytyy saada selvyys, rikkooko Suomi ihmisoikeusvelvoitteitaan, listaa vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.

– Hallitus on rajoittanut turvapaikanhakijoiden oikeutta oikeusapuun, valitusaikoja on lyhennetty, turvapaikkaperusteita kiristetty, mahdollisuus humanitaariseen suojeluun poistettu ja perheenyhdistämistä vaikeutettu entisestään, listaa Zidan.

Ihmisiä lähetään hengenvaaraan

Maahanmuuttoviraston toiminnan täytyy kestää päivänvaloa.

Zidan muistuttaa sisäministeri Kai Mykkästä (kok.), että Suomi on sitoutunut ihmisoikeussopimuksiin, kuten EU:n perusoikeuskirjaan.

– Niissä edellytetään, että turvapaikanhakijalle taataan tehokkaat oikeussuojakeinot ja oikeudenmukainen menettely turvapaikanhaussa.

Hallituksen kiristysten seurauksena pelkästään viime vuoden aikana eri oikeusasteet palauttivat Migrille tuhansia turvapaikkapäätöksiä uudelleen käsiteltäviksi.

– On olemassa riski, että Suomi lähettää kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita hengenvaaraan huolimattomasti tehtyjen päätösten vuoksi, muistuttaa Zidan.

Mykkäselle osoitettu vetoomus on julkaistu verkossa.