Jarno Mela

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski kritisoi hallitusta pienten ja keskisuurten kuntien syrjäyttämisestä.

– Kyse on erittäin suuresta demokratiaongelmasta. Lainsäädäntö on levällään ja Sipilä ajaa maakuntavaaleja lokakuulle kuin käärmettä pyssyyn, sanoi vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski.

Hän kritisoi hallituksen ajamaa sote- ja maakuntamallia avatessaan tänään Helsingissä kokoontuvan vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksen.

Vasemmistoliitto valmistautuu maakuntavaaleihin joka tapauksessa.

Vasemmistoliitto valmistautuu maakuntavaaleihin joka tapauksessa.

Verotuksen mentävä aukko maakunnissa

Lohikoski näkee vaarana, että päättäjät ja palvelut keskittyvät maakunnissa. Hallituksen esityksen mukaan maahan perustaan 18 maakuntaa. Asiaa käsitellään parhaillaan eduskunnassa.

– Pienten ja keskikokoisten kuntien asukkaat saattavat syrjäytyä päätöksenteosta eivätkä tule riittävästi kuulluiksi.

ILMOITUS

– Myös sote- ja maakuntahallinto sisältää monia ongelmia, ennakoi Lohikoski.

Maakunnille ei ole tulossa verotusoikeutta. Lohikoski pelkääkin, että lakisääteiset sote-menot syövät rahat ja työllisyys, ympäristöhallinto sekä muut maakuntien tehtävät jäävät heikolle rahoitukselle.

– Eikä asiaa voi edes korjata verotuksella, Lohikoski harmittelee.

Uudellemaalle kolmannes sote-leikkauksista

Vasemmistoliitto ei hyväksy sote-uudistuksen varjolla tehtäviä leikkauksia, yksityistämisiä eikä palveluiden heikentämistä.

– Esimerkiksi Uudenmaan maakunnalle, josta itse olen kotoisin, osoitettaisiin kustannusten hillinnän tavoitteesta kolmasosa, peräti miljardi euroa, sanoo Lohikoski.

Hän muistuttaa, että maakunnat päättävät sote-palvelujen lisäksi esimerkiksi työllisyyspolitiikasta, maapolitiikasta, liikennepolitiikasta ja ympäristöpolitiikasta.

– Nämä ovat kaikki erittäin tärkeitä ihmisten arjen sujuvuuden kannalta, sanoo Lohikoski.

– On tärkeää muistaa, että maakuntakaavoituksella ja liikenneratkaisuilla vaikutetaan asumisen hintaan sekä siihen, miten kuljemme kotoa töihin, harrastuksiin tai opiskelemaan.