XcYt6jvCvGY
Jarno Mela

Tällä viikolla eduskunnan kuulumiset kertoo Jari Myllykoski.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski, mikä oli eduskunnan tärkein asia tällä viikolla?

Pidän periaatteellisesti tärkeimpänä sitä, että Lex Malmi -kansalaisaloite käsiteltiin. Lisäksi käytiin paljon keskustelua siitä, mikä on kansalaisaloitteiden osalta menettely ylipäänsä.  Mielestäni se on yksi tämän viikon isoimpia juttuja.

Kyselytunnin kysymykset eriarvoistumisesta olivat arvokeskustelun osalta tämän viikon isoin juttu. Se sai riittävän pitkän käsittelyn kyselytunnilla, ja mielestäni se oli oikea nosto ottaa asia esille. Ehkä se oli yhteiskunnallisesti merkittävin keskustelu eduskunnassa tällä viikolla.

(Lex Malmi -kansalaisaloite tähtäsi Helsingin Malmin lentokentän säilyttämiseen. Aloite hylättiin lopulta perustuslain vastaisena.)

Mikä asia oli kuohuttavin tällä viikolla?

ILMOITUS

En tiedä oliko se niin kuohuttavaa, mutta kyllä tämän Lex Malmin ympäriltä nousi keskusteluun, kuka on menetellyt ja kuinka on menetelty. Onko se puhemies vai puhemiesneuvosto, joka tuo asian esittelyyn. Puhemiehen vastuulla on varmistaa, että kansalaisaloite on perustuslain mukainen.

Lex Malmin ympärillä käyty keskustelu oli aika värikästä. Keskustalaiset saivat niin sanotusti lunta tupaan, kun pääministeriä myöten heitä arvosteltiin takinkääntäjiksi tässä asiassa. Se oli varmasti poliittinen kuohahdus.

Minkä parissa itse työskentelit eniten tällä viikolla?

Tiedustelulainsäädännöstä on ollut paljon kuulemisia. Se on aihe, johon pikkuhiljaa pääsee syvemmälle. Tulee erilaisia näkemyksiä. Se on asia, joka työllistää.

Sitten tietenkin tieliikennelaki ja ajokorttilakiuudistus ovat konkreettisia, isoja periaatteellisia asioita.

Tällä viikolla viime viikolla tehty konkretisoitui, kun otin toisen kerran esille kansalaisaloitteet. Tein siitä aiemmin lakialoitteen, jossa toin esille, että kansalaisaloite ei saisi vaalikauden jälkeen niin sanotusti häipyä.

Vaikka eduskunta vaihtuu, kansa ei vaihdu.

Kun 50 000 nimen lakialoite tänne saapuu, kyllä se pitää käsitellä arvokkaasti loppuun. Olen vähän pahoillani, että perustuslakivaliokunta ei ole lakialoitettani käsitellyt.

Mielestäni jokaisesta kansalaislakialoitteesta, joka salin kautta tulee johonkin valiokuntaan, pitää tehdä mietintö. On se niin arvokas asia.

(Lain mukaan eduskunnan käsittelyssä olevien kansalaisaloitteiden käsittely lopetetaan vaalikauden päättyessä, vaikka niitä ei ehdittäisi käsittelemään loppuun.)

Mikä asia jäi tiedotusvälineiltä huomaamatta?

Yleensä on aina jotakin, mutta nyt en osaa sanoa. Tämä viikko on ollut ilmeisen hyvä.

On tietenkin hyvin paljon asioita, joihin toivoisi enemmän kiinnitettävän huomiota. Vasemmistoliitto jää liian usein varjoon, kun mediassa haastatellaan poliitikkoja.

Jotta yhteiskunnallinen keskustelu olisi monipuolisempaa, pitäisi enemmän huomioida oppositio mutta myös vasemmistoliiton perusteltuja kantoja.

Työelämäkysymyksiä pitäisi käsitellä laajemmin. Ei vain toistettaisi, että kasvua on ja työttömyys on vähentynyt, vaan kerrottaisiin työelämän rakenteellisista asioista. Niistä uutisointi on työntekijävastaista.

Tänäänkin (perjantaina) on uutisoitu, että lakonuhka vie miljoonia. Pitäisi myös kertoa, miksi sopimukseen ei päästä, kun työnantajilla ei ole neuvottelutahtoa.

Juttuun korjattu 27.3.2018:

”Pidän periaatteellisesti tärkeimpänä sitä, että Lex Malmi -kansalaisaloite käsiteltiin. Lisäksi käytiin paljon keskustelua siitä, mikä on kansalaisaloitteiden osalta menettely ylipäänsä. ”

”Tein siitä aiemmin lakialoitteen, jossa toin esille, että kansalaisaloite ei saisi vaalikauden jälkeen niin sanotusti häipyä.”