Lehtikuva/Mike Theiler

John Bolton on puhunut Iranin pommittamisesta ja ”ennaltaehkäisevästä” iskusta Pohjois-Koreaan.

Presidentti Donald Trumpin uusi turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton aloittaa tehtävässä runsaan kahden viikon kuluttua, 9. huhtikuuta.

Bolton, 69, on tullut tunnetuksi pitkän linjan uuskonservatiivina ja kovana sotahaukkana.

Bolton on puhunut Iranin pommittamisesta ja ”ennaltaehkäisevästä” iskusta Pohjois-Koreaan. Molemmissa kysymyksissä viime viikolla potkut saanut ulkoministeri Rex Tillerson ja nyt erotettu turvallisuuspoliittinen neuvonantaja HR McMaster edustivat varovaisempaa linjaa.

Bolton on puhdaspiirteinen interventionismin edustaja.

Boltonin nimitys sinetöinee vähintään sen, että Yhdysvallat hylkää vuoden 2015 sopimuksen Iranin ydinohjelmasta. Asiasta on määrä päättää toukokuun puoliväliin mennessä.

Myös Pohjois-Korean suhteen keväällä tapahtuu. Trump on ilmoittanut tapaavansa Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong Unin toukokuussa. Tarkka ajankohta ja paikka eivät ole tiedossa.

ILMOITUS

Bolton sanoi pari viikkoa sitten, että jos Pohjois-Korea ei tässä tapaamisessa suostu riisumaan ydinaseitaan välittömästi, neuvottelut on katkaistava siihen, ”jotta voidaan lyhentää neuvottelemiseen tuhlaantuvaa aikaa”.

Kommentoidessaan uutta työtään Fox Newsille Bolton sanoi, että hänen tehtävänsä on pitää huolta siitä, että ”presidentillä on kaikki vaihtoehdot käytettävänään”.

Jonkinmoinen yllätys

HR McMasterin on jo viikkoja huhuttu olevan erottamisvuorossa. Boltonin nimittämistä hänen tilalleen pidetään kuitenkin jonkinmoisena yllätyksenä, koska monet republikaanitkin ovat arvelleet Boltonin olevan liian haukkamainen valinta.

Vaalikampanjansa aikana Trump puhui Yhdysvaltain keskittymisestä omien asioidensa hoitamiseen. Bolton sen sijaan on puhdaspiirteinen interventionismin edustaja.

Turvallisuuspoliittisen neuvonantajan nimittämiseen ei tarvita senaatin vahvistusta, joten Boltoniin kriittisesti suhtautuvien republikaanien mielipidettä ei kysytä.

McMaster erotettiin vain pari päivää sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli, että neuvonantajat olivat kehottaneet Trumpia jättämään Vladimir Putinin onnittelemisen väliin. Vastoin neuvoja Trump onnitteli Putinia uudelle kaudelle valitsemisesta.

Valkoisen talon mukaan näillä asioilla ei ole yhteyttä.

Nähtäväksi jää, miten Boltonin valinta vaikuttaa Venäjä-suhteisiin, sillä hänet tunnetaan myös Venäjän suhteen haukkana.

Lisää potkuja tulossa?

Pari viikkoa sitten Trump vihjaisi, että lisää henkilövaihdoksia on vielä tulossa.

Huhujen mukaan potkut saattavat odottaa ainakin presidentin kansliapäällikköä John Kellyä, joka on rajoittanut Ivanka Trumpin ja tämän puolison Jared Kushnerin vaikutusvaltaa Valkoisessa talossa.

Toinen mahdollinen putoaja on puolustusministeri James Mattis. Trumpin hallinnolle jotenkin kuvaavaa on, että tämä lempinimellä ”Hullu koira” tunnettu entinen sotilas taitaa olla jäljelle jääneestä Trumpin ydinjoukosta maltillisin.

Boltonista tulee jo Trumpin kolmas turvallisuuspoliittinen neuvonantaja. Ensimmäinen heistä, Michael Flynn, ei ehtinyt olla tehtävässä kuukauttakaan.

Pitkän linjan konservatiivi

Bolton syntyi 1948 Baltimoressa palomiehen ja kotirouvan perheeseen. Jo 15-vuotiaana hän otti koulusta vapaata osallistuakseen äärikonservatiivi Barry Goldwaterin presidenttikampanjaan,

Bolton työskenteli Ronald Reaganin hallinnossa 1988–1989 oikeusministeriössä ja George H.W. Bushin hallinnossa 1989–1993 melko korkeassa ulkoministeriön virassa.

Kansainvälisesti tunnetuksi Bolton tuli George W.Bushin apulaisulkoministerinä 2001–2005. Hän kuului niihin, jotka todistelivat Saddam Husseinilla olevan joukkotuhoaseita ja hän kannatti kiivaasti Irakiin hyökkäämistä.

Boltonin kerrottiin myös juonitelleen ulkoministeri Colin Powellin selän takana.

Riitaisa YK-lähettiläs

Vuonna 2005 Bush päätti nimittää Boltonin Yhdysvaltain YK-suurlähettilääksi, vaikka yli sata eri maissa toiminutta entistä Yhdysvaltain suurlähettilästä vetosi nimitystä vastaan.

Arvostelijat eivät pitäneet varsinaisena meriittinä sitä, että Bolton oli aiemmin sanonut, ettei ”sellaista juttua kuin YK” ole olemassakaan. Myös EU:sta Bolton on puhunut halveksivasti.

Bush junaili Boltonin nimityksen määräaikaisena läpi senaatin lomakaudella. Hän ei saanut kuitenkaan nimitystä vahvistettua, ja Boltonin oli jätettävä tehtävä vuoden 2006 päättyessä.

Muiden maiden diplomaatit pitivät Boltonia riidanhaluisena ja hankalana.

Bolton harkitsi republikaanien presidenttiehdokkuuden tavoittelua sekä 2012 että 2016.

Bolton on uuskonservatiivien ajatushautomon American Enterprise Instituten jäsen.

Juttua päivitetty kello 12.17