Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmistoliiton Andersson: Tutkimus turvapaikkamenettelystä kylmäävää luettavaa. Hänestä hallituksen on reagoitava heti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaatii hallitukselta välittömiä toimia turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseksi.

Hän perustaa vaatimuksen torstaina julkistettuun tutkimukseen, jonka mukaan kansainvälistä suojelua myönnettiin Suomessa vuonna 2017 huomattavasti vähemmän kuin vuonna 2015.

Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutin ja yhdenvertaisuusvaltuutetun tutkimuksessa selvitettiin maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksissä tapahtuneita muutoksia

Tutkimuksen tulokset ovat kylmäävää luettavaa.

Tutkimuksen otokseen sisältyvistä vuoden 2015 päätöksistä 14 prosenttia oli kielteisiä, 2017 puolestaan 79 prosenttia. Vuonna 2015 kolmessa neljästä päätöksessä Maahanmuuttovirasto piti hakijan pelkoa objektiivisesti katsoen perusteltuna, kun taas vuonna 2017 näin oli vain joka viidennessä päätöksessä.

– Tutkimuksen tulokset ovat kylmäävää luettavaa, vaikka ne eivät valitettavasti yllätyksenä tulekaan, Andersson sanoo.

ILMOITUS

Yhä harvemman arvioitiin tarvitsevan suojaa

Tutkimusvuosien välistä muutosta eivät tutkimuksen mukaan selitä ulkomaalaislain muutokset, vaan maahanmuuttoviraston oma tiukentunut tulkintakäytäntö.

Turvapaikanhakijoiden profiili ei myöskään ole merkittävästi muuttunut eikä hakemusten perusteluissa ole suurta muutosta. Silti maahanmuuttovirasto arvioi huomattavasti aiempaa harvemmin hakijan olevan vaarassa joutua vainotuksi.

Tutkijat arvioivat, että todennäköisimmät selittävät tekijät linjan kiristymiselle löytyvät poliittisesta ohjauksesta ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvan heikentymisestä.

Anderssonin mielestä kehitys on huolestuttaa perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen ja suomalaisen oikeusvaltion kannalta.

– Yhden ihmisryhmän asemaa on dramaattisesti heikennetty, ei demokraattisesti hyväksytyllä lainsäädännöllä, vaan Sipilän hallituksen aggressiivisella poliittisella painostuksella, hän arvioi.

– Keskeisimpien ihmisoikeuksien toteutuminen ei oikeusvaltiossa yksinkertaisesti saa riippua viranomaisten vaihtelevista tulkinnoista ja niihin vaikuttavasta poliittisesta ohjauksesta.

Puolueeton selvitys tarpeen

Andersson perää hallitukselta vastuunottoa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantamiseksi.

– Vaadimme hallitukselta välittömiä toimia ihmisten yhdenvertaisen oikeusturvan pelastamiseksi. Maahanmuuttoviraston toiminnasta on teetettävä riippumaton, ulkopuolinen selvitys, Andersson sanoo.

– Myös oikeusministeriön lupailema selvitys turvapaikanhakijoiden oikeusapuun tehtyjen kiristysten seurauksista tarvitaan pian ja hallituksen on korjattava oikeusapuun tehdyt heikennykset.

Tutkimuksessa vertailtiin irakilaisia turvapaikanhakijoita koskevia päätöksiä vuosina 2015 ja 2017, ennen turvapaikanhakijamäärän hetkellistä kasvua ja hakijamäärän jälleen normalisoiduttua.