Eeva Suorlahti

Epäkohta paljastui osallistavan sosiaaliturvan kokeilussa.

Tutkimuspäällikkö Minna Kivipelto THL:stä vaatii muutosta siihen, että asiakkaat eivät esimerkiksi saa aktiivimallin mukaista ehtoa täytettyä, vaikka he ovat osallistavan sosiaaliturvan toimissa mukana.

– Tämä on epäkohta, johon pitäisi saada muutos, Kivipelto sanoo.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa: Kangasalalla, Kemijärvellä, Kuopiossa, Raisiossa, Tampereella ja Torniossa. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta.

Kokeiluun osallistuvat ovat sosiaalityön asiakkaita.

Kokeiluun osallistuvat ovat sosiaalityön asiakkaita. Usein Kela on ohjannut heidät kunnan sosiaalityöhön pitkään jatkuneen toimeentulotuen vuoksi tai työmarkkinatuen alentamisen takia. Esimerkiksi Kuopiossa pohditaan yhdessä Kelan kanssa, miten asiakkaiden vuokrarästejä voitaisiin ehkäistä.

Kuntien sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat ovat laatineet käyttöönsä osallistavan sosiaaliturvan mallin, jota käytetään vuoden 2018 loppuun saakka. Kokeilun tavoitteena on nostaa aikuisia, pitkään työttömänä olleita ihmisiä pois toimeentulotuelta ja löytää polkuja osallisuuteen ja työllistymiseen.

Kokeilua seuraa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL).