Lehtikuva/Pasi Autio

Valtio ja kunnat ottamassa ihmisoikeuksia koskevia kriteereitä kalustehankintoihinsa.

Valtion hankkimien tietokoneiden tuotannossa edellytetään nyt yksityiskohtaisilla vaatimuksilla muun muassa pakkotyön kieltoa, järjestäytymisvapauden kunnioittamista sekä konfliktimineraalien käytön vähentämistä. Ihmisoikeuksia koskevia vaatimuksia on tulossa käyttöön myös kuntien kalustehankintoihin.

Tiistaina julkaistun pilottihankkeen tuloksia ja materiaaleja voidaan hyödyntää kaikissa julkisissa hankinnoissa. Finnwatch toivoo tiedotteessaan muiden julkisten hankkijoiden monistavan parhaita käytäntöjä omiin kilpailutuksiinsa.

– Yhteistyötä hankkijoiden välillä kaivattaisiin niin Suomen sisällä kuin Pohjoismaisella tasolla. Ostovoimaa kasvattamalla voitaisiin puuttua myös vaikeisiin kysymyksiin kuten työntekijöille maksettavaan elämiseen riittävään palkkaan, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Pilottihankkeen tuloksia voidaan hyödyntää kaikissa julkisissa hankinnoissa.

Kuntapuolella valmisteilla

Finnwatch, valtion yhteishankintayksikkö Hansel Oy sekä kuntasektorin valtakunnallinen yhteishankintayksikkö KL-Kuntahankinnat Oy ovat valmistelleet ihmisoikeuksia huomioivia hankintapilotteja keväästä 2017 asti.

KL-Kuntahankintojen kalustekilpailutus on vielä kesken, ja tarjouspyyntö julkaistaan huhtikuun aikana.

– Projektin perusteella päädyimme asettamaan vastuullisuusvaatimuksia verhoilukankaiden kutomoille ja kalusteiden moottoroitujen osien kokoonpanotehtaille, sillä näissä osa-alueissa tunnistettiin potentiaalista riskimaatuotantoa, kertoo KL-Kuntahankintojen hankinta-asiantuntija Antti Tuukkanen.

Pilottihankkeista kertova raportti Sanoista tekoihin – Sosiaalisen vastuun pilottiprojekti Hansel Oy:n ja KL-Kuntahankinnat Oy:n kanssa on tuotettu Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK:n ja kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepan tuella.