Yle Kuvapalvelu/Jyrki Valkama

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa on haastateltavana suomalaisen teatterin pitkän tien monitoimija Kaisa Korhonen. Ohjelman ensi esitys on sopivasti Minna Canthin päivänä.

Haastattelija Juho-Pekka Rantalan kysyessä Minna Canthin merkitystä, Korhonen korostaa tämän tärkeää osaa sukupuolten tasa-arvon raivaajana Suomessa. Korhosen mielestä Canth oli sitkeä ja rohkea mielipiteissään, kristitty ja sosialisti, mikä yhdistelmä selvästikin kiehtoo papin tytärtä ja körttiperheen jälkeläistä.

Ohjelma keskittyy Korhosen teatteriuraan. Lista työkentistä ja vaikutteista on komea. Ohjelman valossa tärkeimmiksi etapeiksi ja nimiksi voi nostaa Ylioppilasteatterin, KOM-teatterin, Lilla Teaternin, Bertolt Brechtin ja Berliner Ensemblen sekä Anton Tšehovin, jonka Kolmen sisaren (1979) ohjausta pidetään hänen todellisena läpimurtonaan, joidenkin mielestä kommarimaineen puhdistuksena.

Rantala on herrasmieskoulukunnan haastattelija, joka osaa esittää asiansa tyylikkäästi: ”Avatkaa maallikolle hieman ohjauksen prosessia”. Ja vieras avaa.

Korhonen vaikuttui uransa alkuvaiheessa maineikkaan Brecht-teatterin Berliner Ensemblen esityksistä. Niiden parissa hän sanoo kokeneensa sen, miten ollaan tosissaan, seisotaan vakaasti sen takana, mitä tehdään, ”selkeää, jykevää, näin”.

Muistelon kohteena on myös Korhosen osa yhtenä 1960–1970-lukujen poliittisen laululiikkeen kärkihahmoista. Laulajana(kin) Korhonen oli sekä ihailtu että inhottu, eikä ihme, hänen persoonallista alkuvoimaa uhkuva äänensä on voimakas, kantava ja kuuntelijan mieltymyksiä haastavasti testaava.

Itse asiassa kuultuna: Kaisa Korhonen. TV1 ma 19.3. klo 19.00, su 25.3. klo 10.00. Areena.