Paljasjalkainen kemiläinen kertoo: Kemi kielsi nollatuntisopimukset

Sisko Korrensalo

Syntynyt ja asuu Kemissä.

Viime vuonna eläkkeelle jäänyt kätilö ja kätilökouluttaja.

Kemin kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja.

Selfie

Miksi Kemin kaupunginvaltuusto päätti kieltää nollatuntisopimukset koko kuntakonsernissa?

– Nollatuntisopimuksia on käytetty Kemissä etenkin sesonkiluonteisessa työssä, eli lähinnä matkailussa, jossa töitä tehdään turistien mukaan. Alun perin olin nollatuntisopimusten kannalla, sillä olin saanut niistä myönteistä palautetta lähinnä nuorilta opiskelijoilta, joille epäsäännöllinen työ ja viikonloppuvuorot olivat omiaan. Kun demarit ehdottivat nollatuntisopimusten kieltämistä, moni vasemmistoryhmässä oli vielä kahden vaiheilla, sillä matkailu on hyväksi koko kaupungille.

Mikä sai sinut muuttamaan mieltäsi?

– Kun Anna Kontula oli puhumassa Kemin Aikamme Naisten seminaarissa pätkätyöstä ja toimeentulosta, asia alkoi avautua. Tokihan sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on aina soitettu ja pyydetty ihmisiä tarvittaessa töihin, mutta ei silloin ole tarvinnut sitoutua kykkimään kotona työnantajan kutsua odottelemassa. Myös Risto Kalliorinne PAMista ja kemiläinen Sari Ekorre-Nummikari saivat ajattelemaan asiaa tarkemmin.

Millaista keskustelua valtuusto aiheesta kävi?

– Mielenkiintoista oli se, miten valtuutetut perustelivat kantojaan. Kuvaavaa on, että nollatuntisopimuksia kannattivat ihmiset, usein jo eläkkeelle jääneet, jotka ovat koko työikänsä tehneet turvallista palkkatyötä. Teki mieli siteerata entistä työtoveria: ”Kun on ikänsä pissannut pumpuliin, ei tiedä elämän tosiasioista mitään.”

Miten voimasuhteet jakautuivat äänestyksessä?

– Nollatuntisopimusten puolesta äänestivät keskusta ja kokoomus, vastaan vasemmistoliitto, sosialidemokraatit ja hieman yllättäen myös perussuomalaiset.

Kemissä käytiin kipakkaa keskustelua ennen sote-sopimuksen solmimista Mehiläisen kanssa. Jouduit sen tiimoilta hieman outoon tilanteeseen. Mitä oikein tapahtui?

– Mehiläis-puolue oli täällä vahva ja keskustelu – tai pikemminkin pelottelu – hurjaa. Minut ja yksi demarivaltuutettu häädettiin kaupunginhallituksen kokouksesta, jossa minulla kuitenkin on läsnäolo-oikeus. Ulosajoa minulle perusteltiin sillä, että olen intressijäävi. Sellaiseksi minut tulkittiin sillä perusteella, että sisareni – eläkeiässä jo hänkin – oli allekirjoittanut Mehiläis-päätöstä koskevan valituksen. Tuota päätöstä on moni lakimieskin ihmetellyt silmät ja suu ymmyrkäisinä.

Sisko Korrensalo

Syntynyt ja asuu Kemissä.

Viime vuonna eläkkeelle jäänyt kätilö ja kätilökouluttaja.

Kemin kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja.