Lehtikuva/Vladimir Simicek

Korruptiota tutkineen toimittajan ja hänen kihlattunsa murha syöksi Slovakian poliittiseen kriisiin. Hallitukseen kohdistunut paine johti pääministerin eroon ja hallituksen kaatumiseen.

Presidentti Andrej Kiska on hyväksynyt pääministeri Robert Ficon eroilmoituksen, johon tämä päätyi todettuaan oman asemansa muodostuneen kestämättömäksi. Alunperin Ficon aikeena oli mittauttaa hallituksen luottamus parlamentissa ensi maanantaina.

Hallituksen edellytykset jatkaa kaatuivat yhden hallitusosapuolen, Most-Hid -puolueen puheenjohtajan Bela Bugarin ilmoitettua, ettei sisäministeri Robert Kalinákin ero riitä, vaan tarvitaan ministeristöön perusteellisempi muutos.

Hallitukseen kohdistunut paine johti pääministerin eroon ja hallituksen kaatumiseen.

Ficon tavoin Smer-puoluetta edustava tähänastinen varapääministeri Peter Pellegrini on saanut presidentti Kiskalta tehtäväkseen uuden hallituksen muodostamisen. Hän pyrkii kokoamaan sen nykyiselle kolmen puolueen pohjalle.

Slovakian parlamentissa on 150 kansanedustajaa, joista 79 on kirjallisesti ilmaissut tukevansa Pellegrinin pyrkimyksiä koota hallitus.

Murhattu toimittaja Ján Kuciak ei ole ainut politiikan ja talouselämän harmaita taustoja tutkinut toimittaja, joka on joutunut uhkailujen ja väkivallan kohteeksi. Toimittaja Árpád Soltész kertoi Spiegel Onlinen haastattelussa tulleensa 1998 pahoinpidellyksi tutkittuaan teollisuuslaitoksen yksityistämiseen liittyneitä petoksia.

Viranomaisten lisäksi ryhmä toimittajia pyrkii selvittämään Kuciakin murhan taustoja ja löytämään syylliset.