Lehtikuva/Johan Ordonez

Tulvat huuhtovat pengerten muovit matkalle kohti merta.

Suur-Manchesterin alueella virtaavasta Tame-joesta on löytynyt toistaiseksi suurin mitattu mikromuovipitoisuus, kertoo Manchesterin yliopiston tekemä tutkimus.

Yleensä maailman eniten mikromuovia kuljettaviksi joiksi on mainittu Aasian ja Afrikan suuret virrat, mutta Skotlantilaisesta Tamesta löytyneet pitoisuudet paljastavat ongelman olevan akuutti myös Euroopassa. Tähän saakka maailman muovipitoisimpana jokena on pidetty Kiinan Jangtsea.

Tunnettua on, että muovia päätyy vesistöihin monista eri lähteistä, esimerkiksi teollisuuden ja kotitalouksien jätevesistä. Osan ongelmasta muodostavat kalastajien käyttämät muoviset pyyntivälineet. Niistä irtoaa muovia, mutta jo ennen sitä monet eläimet menehtyvät verkkoihin ja siimoihin.

Tähän saakka maailman muovipitoisimpana jokena on pidetty Kiinan Jangtsea.

Manchesterilaisten tekemä tutkimus paneutuu myös siihen, millaisia reittejä muovi matkallaan jokeen kulkee. Tutkijat löysivät jokipenkereiltä huomattavia mikromuovimääriä, jopa 517 000 hiukkasta neliömetriltä. Tulvien mukana jopa 70 prosenttia joen reunalle kertyneestä muovista huuhtoutui jokeen.

Tame-joki yhtyy suurempiin vesiväyliin ja laskee lopulta Irlannin mereen. Merissä muovihiukkaset ovat vaarallisia kaikenkokoisille olennoille eläinplanktonista harmaahylkeisiin.

Tutkijoiden mukaan ainoa keino estää mikromuovin kertyminen jokiin ja valtameriin on säädellä laeilla muovin käyttöä. Pieniä muovihippuja sisältävät kosmeettiset tuotteet ja vastaavat he olisivat valmiita kieltämään tyystin.