Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Eduskunta käy keskiviikkona lähetekeskustelun hallituksen sote-esityksestä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson syyttää hallitusta täysin vastuuttomasta poliittisesta johtamisesta, kun se ajaa sote-uudistusta pienellä enemmistöllä läpi. Andersson huomautti puheenvuorossaan keskiviikkona eduskunnassa, että uudistuksen riskit julkistaloudelle, terveyseroille ja sosiaali- ja terveydenhuollolle ovat suuret. Tämän lisäksi sitä kohtaan on esitetty paljon kritiikkiä.

Andersson toisti monta kertaa jo esitetyn kritiikin. Hallituksen esitys sirpaloittaa palveluketjut ja kasvattaa terveyseroja sekä kustannuksia. Kustannusten kasvu tulee johtamaan palveluiden leikkauksiin ja asiakasmaksujen korotuksiin.

– Verovarat ohjautuisivat toisin sanoen markkinoita hallitseville pörriäisille ja niille hyvätuloisille suomalaisille, joiden omavastuut yksityisten käytöstä alenevat.

Vasemmiston malli

Andersson huomautti, että valinnanvapausesityksen kaatumisen ei tarvitsisi tarkoittaa koko sote-uudistuksen kaatumista.

– Sote-uudistus on nopeammin ja paremmin tehtävissä ilman palveluiden markkinaehtoistamista. Vasemmistoliitto esittää, että valmiiksi rikkinäinen valinnanvapausesitys vedetään pois, ja sote-uudistuksen valmistelu jatketaan maakuntahallinnon pohjalta ja valmistelu tehdään parlamentaarisesti.

ILMOITUS

Anderssonin mukaan hallituksen esitykset maakuntahallinnon järjestämis- ja rahoituslaeiksi muodostavat toteuttamiskelpoisen lähtökohdan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiselle.

Tosin maakunnille pitää taata verotusoikeus. Se takaa niille aidon talouspoliittisen päätäntävallan ja liikkumavaran.

– Palvelujen järjestämisvastuu ja päävastuu niiden tuottamisesta siirretään maakunnille, Andersson sanoi.

Puheenvuoronsa lopuksi Andersson vaati asiakasmaksujen kohtuullistamista.

– Vasemmistoliitto vaatii yhtä yhtenäistä, 760 euron suuruista, vuosittaista maksukattoa, jotta ihmisillä on todellisuudessa olisi varaa sekä hakea hoitoa että hankkia tarvitsemansa lääkkeet.

Lue lisää: Soten uusin käänne: Asiakasmaksuista lakiesitys vasta syksyllä eduskuntaan – vasemmistoliiton Pekonen pitää tilannetta pöyristyttävänä