Lehtikuva/Louisa Gouliamaki

Poliisien lisäksi myös äärioikeisto käy talonvaltaajien kimppuun.

Kreikan poliisi ratsasi viime viikonvaihteessa anarkistien valtaamia taloja Ateenassa ja pidätti ainakin 12 ihmistä. Anarkistien toimittaman tiedotteen mukaan kyseessä oli ”valtion ja erityisesti nationalistisen vasemmiston epätoivoinen yritys” lopettaa valtaukset. Nationalistisella vasemmistolla anarkistit viittaavat vuoden 2015 tammikuussa valtaan nousseeseen Syrizaan.

Ateenassa on yhteensä toistakymmentä vallattua taloa. Niistä monia asuttavat anarkistit, mutta joukossa on myös pakolaisia ja muita siirtolaisia. Anarkistit ja maahanmuuttajat ovat ottaneet haltuunsa asumattomia rakennuksia myös muualla Kreikassa. Viikonvaihteen ratsia kohdennettiin kolmeen vallattuun rakennukseen.

Autioksi jäänyttä City Plaza -hotellia Ateenan keskustassa asuttaa yli 350 maahanmuuttajaa ja siirtolaista. Myös se on uhattu tyhjentää valtaajista. City Plazassa asuva aktivisti Nasim Lomani sanoo, että valtion liikkeeseen kohdistama paine on kasvanut.

Autioksi jäänyttä City Plaza -hotellia Ateenan keskustassa asuttaa yli 350 maahanmuuttajaa ja siirtolaista

”Olemme solidaarisia kaikille kolmelle vallatulle talolle”, englanninkielisen AlJazeeran haastattelema Lomani lupaa.

Valtaajat poliisin ja natsien hampaissa

Poliisiratsioitakin pahempi uhka vallatuille taloille ja niiden asukkaille löytyy äärioikeistosta. Viime viikolla poliisi pidätti seitsemän Combat 18 Hellas -järjestön uusnatsia. Heidän uskotaan olevan vastuussa yli kolmestakymmenestä hyökkäyksestä anarkistien valtaamiin taloihin ja juutalaisten muistomerkkien tuhoamisesta.

ILMOITUS

Helmikuussa äärioikeisto hyökkäsi Favelaan, vasemmiston Pireuksen satamakaupungissa ylläpitämään sosiaalikeskukseen, ja vahingoitti viittä ihmistä. Paikalla olleiden mukaan hyökkääjät huusivat veri, kunnia, Kultainen aamunkoitto -iskulausetta. Kultainen aamunkoitto -puolueella on 16 paikkaa Kreikan parlamentissa. Puolueesta on käynnissä rikostutkinta, sillä sitä epäillään järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Antifasistista Keefra -ryhmää johtava Petros Constantinou sanoo hyökkäyksen Favelaan edustaneen perinteistä natsityyliä ja hyökkääjien pyrkineen sisään valtaajien tiloihin.

”Natsit yrittävät lähettää viestin, että Pireuksessa he voivat tehdä, mitä vain haluavat.”