Yle Kuvapalvelu

Vietnam-sarjan päätösjaksossa kuullaan monia paljastavia ja koskettavia näkemyksiä. Itselleni jäi mieleen erityisesti yksi amerikkalaisnäkemys. Sen esittäjä Frank Snepp oli CIA:n leivissä näköalapaikalla ja hänen mukaansa amerikkalaiset tavallaan unohtivat, että oli kyse ihmisistä.

Snepp vertaa omaa osaansa Vietnamissa B-52-lentokonejätistä annettuun tuhoisaan iskuun:

”Minun ei tarvinnut koskaan kohdata tekojeni seurauksia. Avasin vain pommiluukut ja pysyin ulkopuolisena”.

Tuo on paljon kertova tiivistys, joka sitten Vietnamin sodan päivien on ollut monille arkipäivää maailman kriisipesäkkeissä, tänään erityisesti Syyriassa.

Käsitykseen liittyen yhdeksännen osan ja koko sarjan muistettavimpia on episodi, joka käsittelee lehtikuvaaja Nick Utin kesällä 1972 ottamaa kuuluisaa valokuvaa. Sen keskiössä on maantiellä juokseva, napalmin polttama alaston pikkutyttö. Klassikkokuva kiteyttää erään tärkeän piirteen: sodassa siviilit kärsivät eniten.

ILMOITUS

Päätösjakso käsittelee sodan loppuvaiheita, joissa Yhdysvaltain ylin johto yritti mahdollisimman kunniallisesti irrottautua sodasta. Watergate-skandaali aiheutti sen, että presidentti Richard Nixon joutui jarruttelemaan Etelä-Vietnamille antamissaan lupauksissa.

Kun amerikkalaiset poistuivat maasta, pohjoisen kommunistisen hallinnon joukot murskasivat etelän nopeasti. Huhtikuun 1975 lopussa 30 vuotta kestänyt Vietnamin sota oli vihdoin päättynyt.

Sodan jälkeistä aikaa Vietnamissa (venepakolaiset, talouden romahdus, saastuneen maaperän puhdistaminen, suhteiden normalisointi Yhdysvaltoihin) käsitellään ympäripyöreästi ja tunteisiin vetoavasti, mikä on toki ymmärrettävää.

Tärkeä luku Vietnamin sotaa erityisesti amerikkalaisten osalta on poliittisen vallan huipulla tapahtunut salailu ja kansalaisille valehtelu. Sarja muistuttaakin demokratialle elintärkeästä piirteestä, lehdistön ja ylipäänsä median vapaudesta. Konkreettinen näyttö aiheesta on yhdeksännessä osassa käsiteltävä tapaus Pentagonin paperit.

Historia: Vietnamin sota.
Osa 10/10.
Teema Fem ti 13.3. klo 21.00, pe 16.3. klo 13.20. Kaikki jaksot Areenassa.