Liikenneturva

Viikon kysymys

Liikenneturva on mukana Pysy Pystyssä -kampanjassa. Se levittää tietoa, miten välttää liukastumasta.

Miten paljon Suomessa liukastellaan, suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta?

– Liikenneturvan tuoreesta tutkimuksesta ilmenee, että neljä kymmenestä suomalaisesta on liukastunut tämän tai viime talven aikana.

– Joka kymmenes liukastunut joutui käymään terveydenhoitajalla tai lääkärissä. Viisi prosenttia joutui olemaan pois töistä tai koulusta.

– Arvioiden mukaan liukastumisia tapahtuu noin 50 000 vuodessa. VTT:n mukaan liukastumisista johtuvat loukkaantumiset aiheuttavat 2,4 miljardin euron kustannukset.

ILMOITUS

Ketkä liukastelevat?

– Alle 30-vuotiaat liukastelevat eniten.

– Suurin luiden murtumisen riski on yli 70-vuotiailla. Sairaanhoidon kulut alkavat nousta yli 50-vuoden ikäisillä.

Miten liukastumisen voi välttää?

– Kengät on valittava kelin mukaan. Matkoihin on hyvä varata aikaa, sillä kiireessä ei ehkä tule katsottua tarkkaan, mihin astuu.

– Liukkailla keleillä suosittelemme liukuesteiden käyttöä. Niitä on monenlaisia, myös pysyvästi kengän kantaan kiinnitettäviä. Nastakengät ja kitkakengät tarjoavat kuluttajille vaihtoehtoja. Niitä on myös suomalaisvalmisteisia.

– Suosittelen kengän päälle vedettäviä liukuesteitä nuorisolle ja kaikille, jotka haluavat pysytellä pystyssä. Mustan kengän päällä ne eivät näy, jos sitä pelkää.

Vähentääkö hyvä lihaskunto liukastumista?

– Tasapainoa ja lihaskuntoa olisi hyvä harjoittaa 2 – 3 kertaa viikossa. Hyvä lihaskunto yhdistettynä hyvään tasapainoon auttaa pysymään pystyssä.

– Myös vireystila auttaa. Väsyneenä onnettomuuksia tapahtuu muutenkin enemmän kuin pirteänä.

– Pelkästään hyvään lihaskuntoon tai nuoruuteen ei kannata täysin luottaa. Liukastuminen käy nopeasti. Myös hyväkuntoinen saattaa liukastua ja loukata itsensä.

Mitä muita riskitekijöitä on?

– Liikenneturva on tehnyt aiheesta tutkimuksen. Sen mukaan joka neljäs kaikista kaatumisista on liukastuminen. Joka viides mainitsi liukastumisen syyksi pimeyden tai huonon valaistuksen.

– Kiire oli syynä 15 prosentilla vastaajista ja huono alueen kunnossapito 38 prosentilla. Siksi on tärkeää antaa palautetta esimerkiksi huonosti auratuista tai hiekoittamattomista piha-alueista.

– Yhtenä liukastumisen syynä oli mainittu myös tarkkaamattomuus.