Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Valtakunnansovittelijalla riittää yhä tekemistä, vaikka sopimuskierroksen pahin ruuhka on jo hellittänyt.

Minna Helle sovitteli tiistaina jäänmurtajia ja monitoimimurtajia koskevaa työtaistelu-uhkaa. Ulkomaanliikennettä koskeva työriita on sovittelussa keskiviikkona.

Kiistojen osapuolia ovat STTK:lainen Laivanpäällystöliitto sekä Suomen varustamot ry.

Ellei sopua synny, kansipäällystön työnseisaus alkaa murtajilla ensi viikolla 21. maaliskuuta kello 14. Ulkomaanliikenteessä työnseisaus alkaa 23. maaliskuuta kello 6.

Työ- ja elinkeinoministeriö on aiemmin siirtänyt valtakunnansovittelijan esityksestä jään- ja monitoimimurtajia koskevaa lakkoa kahdella viikolla.

ILMOITUS

Ulkomaanliikenteen työriidan kohteena ovat ulkomaanliikenteen kansipäällystön ja sairaanhoitajien työehtosopimus sekä ulkomaanliikenteen pientonniston kansipäällystön työehtosopimus.

Rahoitusala vauhdittaa lakoilla

Rahoitusalan sitkeää työriitaa sovitellaan perjantaina.

Kiistassa on ollut pitkään hiljaiseloa, kunnes ammattiliitot Pro ja Nousu sekä Danske Bankin henkilöstöyhdistys Pro jättivät lakkovaroitukset työnseisauksien sarjasta.

Ellei sopua synny, OP-ryhmän toimihenkilöiden työnseisaus on 26. – 29. maaliskuuta ja Nordean 3. – 6. huhtikuuta. Jos sopua ei vieläkään ole syntynyt, menevät muut alan yritykset lakkoon 9. – 12. huhtikuuta.

Rahoitusalan ylempiä toimihenkilöitä edustava Akavan YTN on osapuolena mukana sovittelussa, mutta se ei ole näillä näkymin osallistumassa työnseisauksiin.

Työnantajapuolta kiistassa edustavat Palvelualojen työnantajat Palta ja Finanssiala ry.

Kiistan keskeinen kysymys koskee viikonlopputyön tekemisen ehtoja. Palkansaajajärjestöt haluavat sopia viikonlopputöistä paikallisesti, ja työnantajat haluavat mahdollisuuden määrätä niistä.

Rahoitusalan työehtosopimuksen piirissä on noin 25 000 toimihenkilöä.

Energia-ala uhkaa lakolla

Energia-, ICT- ja verkostoalaa uhkaa työnseisaus 26. – 28. maaliskuuta. Sen sovittelu alkaa valtakunnansovittelija Helteen mukaan ensi viikolla.

Työtaistelulla uhkaavat SAK:laiset Sähköliitto sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Työnantajapuolella vastassa ovat Palta ja Energiateollisuus ry.

Noin 6 000 työntekijää koskeva lakko pysäyttäisi työt lähes sadassa energia-alan yrityksessä niiden noin 260 toimipaikassa.

Työnantajaliitto Paltan mukaan Sähköliitto ja JHL pyrkivät murtamaan työmarkkinakierroksen yleisen linjan vaatimalla suurempia palkankorotuksia ja kilpailukykysopimuksen työajan pidennyksen poistamista.

Ylityökielto pitkittyy rakennusalalla

Rakennusalan sopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi julistettu ylityökielto jatkuu vielä pitkään.

Neuvottelut takkuavat rakennustuoteteollisuudessa, mikä estää neuvottelujen etenemisen myös Rakennusliiton seitsemällä muulla sopimusalalla.

Rakennustuoteteollisuuden seuraava neuvottelutapaaminen on vasta pääsiäisen jälkeen 3. huhtikuuta.

Yliyökiellon aikana rakennusalalla tehdään töitä vain maanantaista perjantaihin kello 07:00 – 16:00 välisenä aikana. Myöskään päivystystä ei suoriteta normaalityöajan ulkopuolella.

PAMilla vielä pieniä aloja

Vaikka palvelualojen ammattiliiton PAMin suurille aloille on saatu sopimukset, neuvottelut jatkuvat vielä useilla pienillä aloilla.

Kuluvalla viikolla neuvotellaan muun muassa Avecran, huvi-, teema- ja elämyspuistojen sekä call centereiden työntekijöiden työehdoista.