Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vasemmiston Andersson paloittelee soteuudistuksen kansalaisille.

”Julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut ovat Suomessa Pohjoismaiden korkeimmat, vasemmistoliiton puheenjohtaja”, kansanedustaja Li Andersson muistuttaa blogissaan tiistaina.

Hän pohtii kirjoituksessaan sitä, miksi Suomi tarvitsee sosiaali- ja terveysuudistuksen. Kirjoitus on ensimmäinen Anderssonin kolmesta blogikirjoituksesta, jotka koskevat sote-uudistusta.

Andersson arvioi liian korkeista maksuista seuraavan, että ihmiset eivät välttämättä hakeudu hoitoon, mikä saattaa pahentaa vaivoja ja toisaalta myös lisää terveyseroja.

Kaikki esityksen keskeiset ongelmat ovat vielä korjaamatta.

”Myös maksujen perimisestä koituu tarpeettomia hallintokustannuksia ja kohtuuttomia ongelmia yksilötasolla. Valtakunnanvoudin tilaston mukaan ulosottoon päätyy vuosittain noin 400 000 sosiaali- ja terveyspalvelun laskua. Viime vuonna ne vastasivat noin 14 prosenttia kaikista ulosottoon menneistä laskuista”, hän kirjoittaa.

Ennennäkemätöntä

Andersson pitää hallituksen viime viikon torstaina julkistamaa sotelakipakettia esityksenä sosiaali- ja terveyspalveluiden ennennäkemättömästä kaupallistamisesta ja markkinaehtoistamisesta.

ILMOITUS

”Kaikki esityksen keskeiset ongelmat vielä korjaamatta”, hän arvioi.

Niitä ovat muun muassa se, että Suomi menestyy huonosti vertailuissa, joissa arvioidaan hoidon tasa-arvoa ja sen yhdenvertaista saatavuutta. Lisäksi julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut ovat Suomessa Pohjoismaiden korkeimmat.

Hän huomauttaa myös ongelmien hoidon tasa-arvoisessa saatavuudessa näkyvän terveyseroissa.

Hän mainitsee myös sen, että terveyskeskusjonojen pituus ja asiakasmaksujen suuruus riippuvat siitä, missä asuu.

Hän muistuttaa uusia paineita tulevan siitä, että palveluihin kohdistuu tulevina vuosina paine kustannusten nousuun, koska väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee.

Yksi epäkohta korjattiin

Andersson huomauttaa, että lausuntokierroksen aikana soteuudistuksesta antoi palautetta yli 700 tahoa, joissa paljolti katsotaan, että uudistuksen keskeiset tavoitteet eivät toteudu.

Yhden korjauksen Andersson löytää. Hallituksen viime syksynä lausuntokierrokselle menneessä lakiluonnoksessa esitettiin, että maakunnille tulisi pakko tarjota asiakasseteleitä kiireettömässä leikkaushoidossa. Lausuntokierroksen jälkeen hallitus luopui asiakassetelin velvoittavuudesta erikoissairaanhoidossa.

Hallituksen esitys on keskiviikkona eduskunnan lähetekeskustelussa.