Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kaupan liitto haluaa koko digikaupan verolle

Digikauppa tulee saada kiireesti verolle, esittää Kaupan liitto. Nyt EU:n ulkopuolelta tulevat lähetykset verotetaan vain, jos niiden arvo ylittää 22 euroa. Arvonlisävero peritään vain, jos se on vähintään 5 euroa.

Useimmiten EU:n ulkopuolelta tuleva tilaus lähetetään useassa erässä tullien välttämiseksi. Tosiasiassa erimerkiksi Kiinasta tulevassa paketissa voi olla ilmoitettua arvokkaampi tuote, esimerkiksi kamera adaptereiden sijaan.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja ei uskaltanut maanantaina järjestönsä tiedotustilaisuudessa arvioida, kuinka isosta vuosittaisesta arvonlisäveroerästä olisi kyse.

Viime vuonna suomalaiset hankkivat netistä tavaroita lähes 4,9 miljardilla. Se on 8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

– Kotimaisten ostosten osuus pysyi ennallaan, ja ulkomailta tulevien osuus kasvoi 20 prosenttia, Kurjenoja sanoo.

ILMOITUS

Suomalaista kauppaa rasittaa paitsi kilpailu myös se, että nettikaupasta koituvat jätemaksut jäävät suomalaisyritysten rasitteeksi. Esimerkiksi kauppaan palautetaan autonrenkaita enemmän kuin niitä Suomessa myydään.

Postikin hyötyisi

Vaikka kotimaisia nettikauppoja arvostetaan korkealle verrattuna moniin ulkomaisiin nettikauppoihin, yhä useampi euro päätyy nettikaupassa Kiinaan.

Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala muistutti, että Kiina hyötyy edelleen postin kehitysmaatariffeista, eli se pystyy lähettämään tuotteita alle muiden teollisuusmaiden hintojen. Siksi Kiinasta tulevat pikkupaketit tulevat kalliiksi myös Postille.

Ruotsissa on maaliskuun alusta lähtien kerätty arvonlisävero pienimmästäkin EU:n ulkopuolisesta tavaralähetyksestä. Vero perustuu lähetetyn tuotteen todelliseen arvoon, kerrotaan Kaupan liitosta. Ruotsin posti, PostNord hoitaa lähetyksen ilmoitusvelvollisuudet ja perii arvonlisäveron paketin saajalta. Lisäksi jokaiseen alle 150 euron lähetykseen lisätään 7,50 euron käsittelypalkkio, joka jää PostNordille.

– Ruotsin valtiovarainministeriö on laskenut, että vuodessa jäi saamatta 150 miljoonaa euroa verotuottoja verovapaan digikaupan takia, Kaupan liiton Toni Jääskeläinen kertoi.

EU:n päätöksen mukaan unionin ulkopuolelta tulevien alle 22 euron tavaroiden verovapaus poistuu vuonna 2021.

Moni jäsenmaa pitää ajankohtaa liian kaukaisena. Tanskassa keskustellaan, kuinka viiden miljardin euron arvoinen nettikauppa saataisiin kokonaan verolle. Iso-Britanniassa pohditaan, miten nettikaupan jätit mm. Alibaba ja Amazon saataisiin verovelvollisiksi.

Palvelujen nettikauppa kasvaa

Viime vuonna enää 54 prosenttia suomalaisten verkko-ostoksista lähetettiin kotimaasta. Suomalaiseen nettikauppaan luotetaan varsinkin kodinkoneiden, harrastevälineiden ja lemmikkien ruoan hankinnoissa.

Palvelujen nettikaupassa kasvua on etenkin hotellivarauksissa ja kotiin toimitetuissa ravintola-annoksissa. Eniten ostetaan matkalippuja, valmismatkoja ja majoitusta.

Tavarakaupassa suosituimpia ovat kodintekniikka, elektroniikka, tarvikkeet sekä vaatteet ja asusteet. Niiden osuus verkon tavarakaupan arvosta on miltei puolet.

Kuluttajien netistä ostamien tavaroiden arvo on kasvanut nopeasti. Se on jo viidesosa suomalaisen tavara- ja erityiskaupan arvolisäverollisesta liikevaihdosta, kun alkoholia, päivittäistavaroita, veneitä ja polttoaineita ei lasketa mukaan.

Kaupan liiton teettämään kuluttajakyselyyn vastasi marras-tammikuussa liki 3 600 suomalaista. Kyselyn toteutti Kantar TNS.