Lehtikuva/Kansalaisaloite.fi

Osa kansanedustajista pohtii, pitäisikö kansalaisaloitteilta vaatia enemmän allekirjoituksia eduskuntakäsittelyä varten. Li Anderssonilta ei tälle heru ymmärrystä.

Kansalaisaloite maksuttoman toisen asteen koulutuksen puolesta etenee eduskuntaan. Aloite sai 50 000 allekirjoitusta täyteen sunnuntai-iltana.

– Kaikilla nuorilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella toisella asteella. Kansalaisaloitteen ansiosta toisen asteen opintojen kustannukset ovat nousseet valtakunnalliseen keskusteluun nyt aiempaa painokkaammin. Hienoa, että aloitteen kautta saamme asian eduskunnan käsittelyyn, sanoo Pelastakaa lapset -järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta tiedotteessa.

Aloitteen takana on useita järjestöjä. Pelastakaa lapset -järjestön lisäksi sitä olivat käynnistämässä muun muassa Suomen lukiolaisten liitto, Suomen nuorisoyhteistyö ja Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry.

Nimien kerääminen aloitteeseen jatkuu tämän viikon loppuun.

Kansalaisaloitteet puhuttavat eduskuntaa

Viime viikolla eduskuntaan luovutettiin kansalaisaloite aktiivimallin kumoamiseksi. Se keräsi yli 140 000 allekirjoitusta.

ILMOITUS

Viikonloppuna sanomalehti Keskisuomalainen kertoi, että osa kansanedustajista on alkanut pohtia, pitäisikö eduskuntakäsittelyyn vaadittavien allekirjoitusten määrää nostaa. Nyt kansalaisaloite etenee eduskuntaan, kun sen allekirjoittaa 50 000 ihmistä.

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoi sunnuntaina Helsingin Sanomille, että kansalaisaloitteiden pelätään ruuhkauttavan eduskunnan, jos niiden suosio kasvaa.

– Nykytekniikalla melkein mistä tahansa asiasta on helppo kerätä kokoon 50 000 allekirjoitusta, Pekkarinen pohti Helsingin Sanomille.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson sen sijaan pitää kansalaisaloitteita suurena menestyksenä.

– Ne ovat tarjonneet ihmisille suoran väylän nostaa aiheita ja vaatimuksia eduskunnan käsittelyyn ohi puolueiden tai hallituksen asettaman agendan. Tarvitsemme enemmän tällaisia politiikanteon välineitä, ei vähemmän, hän kirjoittaa Twitterissä.

Kansalaisaloite.f-nettisivulla kerrotaan, että kaikkiaan aloitteita on tehty 717. Niistä eduskuntaan on toimitettu 18.